Δεν είναι ψέμα η φράση που λέμε πολύ συχνά στον αθλητισμό πως «ουδείς αναντικατάστατος». Πράγματι, από σπάνια έως… καθόλου θα συναντήσεις έναν αθλητή ομαδικού αθλήματος να μην μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν άλλον. Εκτός αν είναι ο Μέσι ή ο Τζόρνταν. Οι κορυφαίοι δηλαδή.

Ο Δημήτρης Κουρμπέλης δεν μπορεί να μπει σε καμία από τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Ούτε σε εκείνη του Μέσι ούτε σε εκείνη του «Μιχαλάκη». Είναι, όμως, ετούτη την ώρα, με το υπάρχον υλικό του Παναθηναϊκού, το πιο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του Γιώργου Δώνη. Εκείνος που με τη συμπεριφορά του, τον τρόπο του, αλλά και την αγωνιστική του παρουσία κατάφερε να γίνει ο αρχηγός και να φέρει την ταμπέλα του ηγέτη σε γήπεδο και αποδυτήρια.

Ο Κούρμπε ήταν ο πρώτος άτυχος της φετινής σεζόν. Η θλάση που υπέστη θα τον αφήσει εκτός του βασικού σταδίου της προετοιμασίας στην Ολλανδία. Μικρό το κακό, θα πει κάποιος. Ομως τι θα συμβεί αν ο Κουρμπέλης τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της σεζόν; Αν… φύγει από τον Παναθηναϊκό;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο Γιώργος Δώνης χρησιμοποιεί ένα σχήμα 3-4-2-1, το οποίο «απαιτεί» δύο εξάρια. Στο μυαλό του υπάρχουν ο Κουρμπέλης με τον Δώνη. Από τη μέρα που ο αρχηγός της ομάδας τραυματίστηκε, στις προπονήσεις και στα οικογενειακά διπλά χρησιμοποιείται εκεί ως «βασική» επιλογή ο Χρήστος Δώνης. Κι ως εναλλακτική ο Πασχάλης Στάικος, που είναι έτσι κι αλλιώς «καθαρό εξάρι».

Στις περιπτώσεις που ο αρχηγός θα λείπει, λοιπόν, αυτές είναι οι δύο επιλογές του Δώνη. Είτε ο γιος του Χρήστος είτε ο Στάικος, που έχει αποκτήσει εμπειρίες και ο 49χρονος προπονητής τον έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση.

Κι αν πουληθεί;

Ετούτη την ώρα δεν φαίνεται πιθανό το σενάριο της αποχώρησης του αρχηγού του Παναθηναϊκού. Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση, δεν υπάρχει κάποια υπόσχεση, όπως εκείνη του Φεβρουαρίου, πως θα έρθει η Σαμπντόρια να τον αγοράσει. Ο Δώνης έχει ζητήσει πάση θυσία την παραμονή του, διότι δεν υπάρχουν λύσεις και παίκτες που να μπορούν με ευκολία να δώσουν τα στοιχεία που δίνει ο Κούρμπε.

Ωστόσο, ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος πως μέχρι τα τέλη του Αυγούστου δεν θα βρεθεί ομάδα που να θελήσει να πάρει το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Τριφυλλιού. Φυσικά, αν αυτή η πρόταση έρθει μετά τα μέσα Αυγούστου, πιθανότατα ο Παναθηναϊκός θα την αρνηθεί, αφού δεν θα υπάρχει χρόνος για να τον αντικαταστήσει. Ούτε και χρήματα βεβαίως. Αλλά αν έρθει εντός Ιουλίου και είναι καλή οικονομικά, δεν αποκλείεται να τον δώσει και να πάρει παίκτη στη συγκεκριμένη θέση.