Τα έργα του, ποπ αισθητικής, βασίζονται στην ιδέα ότι στην τέχνη οτιδήποτε είναι δυνατό να συμβεί. «Η τέχνη δεν έχει τοίχους. Δεν έχει κανόνες. Ο καθένας μπορεί να είναι καλλιτέχνης» δηλώνει ο ίδιος στις κατά καιρούς συνεντεύξεις του. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο διεθνούς φήμης street artist Mr Brainwash προσδιορίζει τα όρια και το ύφος της τεχνικής του «παίζοντας» με τα σύμβολα της ποπ κουλτούρας και κάνοντας τέχνη στους δρόμους του Λος Αντζελες. Με τις φιγούρες του Μίκι Μάους, του Τσάρλι Τσάπλιν, του Αϊνστάιν και άλλων συμβόλων του αμερικανικού λάιφσταϊλ, όπως η Coca-Cola, ο καλλιτέχνης «του δρόμου», γεννημένος στη Γαλλία ως Τιερί Γκετά, καταφθάνει στη χώρα μας και φέρνει καρδιές και συνθήματα αγάπης, ζωηρά και φωτεινά χρώματα. Αύριο 14 Ιουλίου θα βρίσκεται στη Μύκονο για τα εγκαίνια της έκθεσής του στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts.

Η φήμη του Mr Brainwash εκτοξεύτηκε αρχικά όταν εμφανίστηκε στο υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ του Banksy «Exit through the gift shop» (2010). Εκεί ήταν ακόμη ένας επίδοξος κινηματογραφιστής, αλλά μέχρι το τέλος του φιλμ είχε κερδίσει το νέο του καλλιτεχνικό όνομα και διαβατήριο για τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Η ταινία παρακολουθούσε τον Γκετά ως τον γαλλικής καταγωγής ιδιοκτήτη ενός καταστήματος με ρούχα vintage στο Λος Αντζελες, ο οποίος είχε ως χόμπι του τα βίντεο. Με τη συνδρομή του ξαδέρφου του Invader, επίσης καλλιτέχνη «του δρόμου», κινηματογραφούσε καλλιτέχνες του γκραφίτι στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000. Με αυτό το υλικό έκανε μάλιστα ένα ντοκιμαντέρ που κατέγραψε τη σκηνή τέχνης του Λος Αντζελες εκείνης της εποχής. Οσοι είδαν το φιλμ που είχε κάνει ο Banksy θεωρούσαν ότι ο Mr Brainwash δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ωστόσο, αργότερα ο Banksy επιβεβαίωσε ότι η ταινία του βασιζόταν σε πραγματικούς χαρακτήρες. Ο Γκετά με αφετηρία του το υλικό της σκηνής των γκραφίτι καλλιτεχνών ξεκίνησε να αποτυπώνει δικά του στένσιλ και αφίσες στους δρόμους του Λος Αντζελες και του Παρισιού, υιοθετώντας το ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραφε τα έργα που άρχισαν να πωλούνται σε υψηλές τιμές.

ΠΟΠ ΦΙΓΟΥΡΕΣ. Το καλλιτεχνικό του στυλ ενσωματώνει ιστορικές εικόνες της ποπ και της σύγχρονης πολιτιστικής εικονογραφίας δημιουργώντας τη δική του υβριδική εκδοχή μεταξύ ποπ αρτ και γκραφίτι, καθώς συνθέτει πολυεπίπεδες επιφάνειες με εκτυπώσεις εικόνων από υπολογιστές και στένσιλ αντιπαραθέτοντας τις φιγούρες του Αϊνστάιν ή του Τσάρλι Τσάπλιν. Παράλληλα, σε όλα τα έργα του η φράση «Life is beautiful» («Η ζωή είναι όμορφη») παίρνει χαρακτήρα λογοτύπου λειτουργώντας ως εμπορικό σήμα μαζί με το αποτύπωμα του καλλιτέχνη, τη χειρόγραφη υπογραφή του και την εκχωρημένη ακολουθία αριθμών που βρίσκονται πάνω σε χαρτονομίσματα δολαρίου.

Η πρώτη ατομική έκθεση του Mr Brainwash με τίτλο «Life is beautiful» («Η ζωή είναι όμορφη») άνοιξε τον Ιούνιο του 2008 στο θρυλικό κινηματογραφικό στούντιο του CBS στο Λος Αντζελες. Η εντύπωση και η επιτυχία ήταν τέτοιες που η συναρμογή χαρακτήρων, χρωμάτων και το περιπαικτικό ύφος του καλλιτέχνη προσείλκυσαν το ενδιαφέρον μιας ερμηνεύτριας που έχει ταυτίσει το όνομά της με τις μεταμορφώσεις τής ποπ, «δανείζοντας» την περσόνα της σε διαφορετικές εκδοχές της. Εκείνη την εποχή η Μαντόνα αναζητούσε αλλαγή στην εικονογράφηση της δουλειάς της στην ποπ μουσική. Και βρήκε αυτό το νέο οπτικό ερέθισμα στον γάλλο καλλιτέχνη του αμερικανικού γκραφίτι, καθώς του ανέθεσε να σχεδιάσει το εξώφυλλο για το άλμπουμ της «Celebration» (το τρίτο άλμπουμ που κυκλοφορούσε με τις «μεγαλύτερες επιτυχίες» της). Στο εξώφυλλό του το πρόσωπο της Μαντόνα προβάλλει μέσα από παλιές σελίδες εφημερίδας.