Κροατία και Αγγλία ζουν το όνειρό τους στα γήπεδα της Ρωσίας, φτάνοντας έως την τελική τετράδα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου έπειτα από πολλά χρόνια.

Στην Αγγλία, την είσοδο των Τριών Λιονταριών στην ημιτελική φάση τη θυμούνται καλά όσοι είναι πάνω από 35 χρονών. Αλλωστε ήταν στο Μουντιάλ του 1990, στην Ιταλία. Για την Κροατία, η μεγάλη στιγμή ήταν το 1998 στη Γαλλία.

Στο Λουζνικί της Μόσχας, όταν ο τούρκος διαιτητής Τσουνέι Τσακίρ θα σφυρίξει τη λήξη, μόνο μία ομάδα θα μπορεί να πανηγυρίσει γνωρίζοντας ότι θα διεκδικήσει το τρόπαιο στον τελικό της Κυριακής.

Ολα αυτά στη Μόσχα. Στην πατρίδα, πάντως, Κροάτες και Αγγλοι θα καταρρίψουν κάθε ρεκόρ τηλεθέασης και θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των πόλεων για να ζήσουν τη μεγάλη στιγμή. Στο Σλαβόνσκι Μπροντ της Κροατίας, τη γενέτειρα του Μάριο Μάντζουκιτς, οι συμπατριώτες του θα δουν τον ημιτελικό σε γιγαντοοθόνη στην κεντρική πλατεία και θα πιουν μπίρα που σίγουρα θα προσφέρει (όπως και στον προημιτελικό με τη Ρωσία) ο διάσημος συμπατριώτης τους.

Ανάλογες σκηνές μπορεί να δούμε και στο Κρόουλι, μία πόλη 45 χλμ. νότια του Λονδίνου, γενέτειρα του προπονητή της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Ο δήμαρχος της πόλης, Πίτερ Λαμπ, σκέφτεται να στήσει το άγαλμα του 48χρονου τεχνικού για να τον τιμήσει. «Γενικά είμαι απαισιόδοξος, αλλά τώρα έχω μεγάλο ενθουσιασμό και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε ο δήμαρχος του Κρόουλι. Η Κροατία δεν έχει καταφέρει τίποτα σημαντικό μετά το 1998, ωστόσο πλέον με την είσοδο στους ημιτελικούς το άγχος είναι λιγότερο. «Η μεγαλύτερη πίεση ήταν στο ματς με τη Δανία. Τώρα που φτάσαμε έως εδώ αισθανόμαστε πιο χαλαροί» σχολίασε ο Μάριο Μάντζουκιτς. Ο Ντέγιαν Λόβρεν γνωρίζει πολύ καλά την αγγλική ομάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Λίβερπουλ. «Γνωρίζουμε ότι η Αγγλία είναι μεταξύ των φαβορί για το τρόπαιο και το σεβόμαστε αυτό. Ομως θα μπούμε στο γήπεδο για να απολαύσουμε το παιχνίδι και ελπίζω να καταφέρουμε να γράψουμε ιστορία», είπε.

Θα νικήσει ο καλύτερος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, στη Μόσχα αναμένεται να βρεθούν απόψε πολύ περισσότεροι Αγγλοι απ’ ό,τι στα προηγούμενα παιχνίδια και μάλιστα η British Airways έχει φροντίσει τα αυξήσει σε μεγάλο ποσοστό τις πτήσεις της προς την πρωτεύουσα της Ρωσίας. Φυσικά, η αστυνομία και οι επίσημες Αρχές έχουν φροντίσει να δώσουν οδηγίες για τη συμπεριφορά που θα πρέπει να δείξουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μόσχα.

Στην Αγγλία επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός, όλοι περιμένουν με αγωνία το παιχνίδι, το τραγούδι «Three Lions» που γράφτηκε για το Euro 1996 έχει ξαναγίνει τεράστια επιτυχία και μάλιστα ήταν μία τεράστια έκπληξη για τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος είχε να το ακούσει περισσότερο από είκοσι χρόνια. «Δεν ήθελα να το ακούσω για 20 χρόνια για να είμαι ειλικρινής», είπε. Ο τεχνικός της Αγγλίας είχε χάσει το καθοριστικό πέναλτι στον ημιτελικό με τη Γερμανία.

Ο Σάουθγκεϊτ δέχθηκε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι οι παίκτες της Κροατίας είναι περισσότερο κουρασμένοι, καθώς και τα δύο νοκάουτ παιχνίδια τους κρίθηκαν στην παράταση και τα πέναλτι. Ο 48χρονος τεχνικός ήταν όμως κατηγορηματικός: «Οποιαδήποτε ομάδα σε έναν ημιτελικό Μουντιάλ θα βρει την ενέργεια για να αγωνιστεί. Δεν θα νικήσουμε επειδή η Κροατία έχει παίξει μισή ώρα περισσότερο. Θα νικήσουμε αν είμαστε καλύτεροι».