Η αποτυχία της Εθνικής Γερμανίας να υπερασπιστεί στα ρωσικά γήπεδα τον παγκόσμιο τίτλο που κατέκτησε πριν από τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία επέτρεψε σε μια γυναίκα, την Κλάουντια Νόιμαν, να κυριαρχήσει στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων.

Η Νόιμαν δεν παίζει ποδόσφαιρο. Σχολιάζει όμως ποδοσφαιρικούς αγώνες. Για την ακρίβεια, έγινε η πρώτη Γερμανίδα που σχολίασε για το κρατικό κανάλι ZDF αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οπως αποδείχτηκε, πολλοί τηλεθεατές δεν ήταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Και η Κλάουντια μετατράπηκε σε στόχο στα social media. Οι κυβερνοπολίτες ενοχλήθηκαν από τη φωνή της, τα λάθη της, την έλλειψη συναισθήματος. Κάποιος εξέφρασε την άποψη πως η Νόιμαν πήρε τη δουλειά γιατί είναι γυναίκα.

Η Νόιμαν πράγματι έκανε λάθη. Στο παιχνίδι Ιαπωνία – Κολομβία μπέρδευε συνεχώς το όνομα του Καραγκούτσι, ενώ στην περιγραφή της ανέφερε τον Κεϊσούκε Χόντα, ο οποίος καθόταν στον πάγκο μέχρι το 80ό λεπτό.

Και στις δύο περιπτώσεις απολογήθηκε στους τηλεθεατές, αλλά οι κακεντρεχείς είχαν πάρει την ασίστ που περίμεναν.

«Μικρά λάθη, όταν για παράδειγμα μπερδεύω παίκτες, είναι αναπόφευκτα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο υπάρχουν ομάδες και παίκτες που δύσκολα αναγνωρίζεις. Ποτέ δεν είχα δει στη ζωή μου παίκτες από τη Νότια Κορέα ή την Κόστα Ρίκα, αλλά έπρεπε να σχολιάσω έναν τέτοιο αγώνα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών το 2015» δικαιολογείται η Νόιμαν.

Αντιδράσεις

Η γερμανίδα δημοσιογράφος εργάζεται στο ZDF από το 1991. Πριν ασχοληθεί με το ανδρικό ποδόσφαιρο σχολίασε το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών το 2011. Στο Euro 2016 έγινε η πρώτη Γερμανίδα που σχολίασε αγώνα σ’ αυτό το επίπεδο, ενώ ήταν αυτή που μετέδωσε το παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Νόιμαν θεωρεί φυσιολογική εξέλιξη στην καριέρα της την απόφαση του ZDF να της αναθέσει τη μετάδοση αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το γεγονός ότι είναι γυναίκα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο.

Στο κρατικό κανάλι της Γερμανίας ήταν, παρ’ όλα αυτά, προετοιμασμένοι για το τσουνάμι των αντιδράσεων που ακολούθησε.

Στις 29 Ιουνίου το ZDF ανακοίνωσε πως υπέβαλε μήνυση κατά δύο ατόμων που απηύθυναν υποτιμητικά σχόλια για τη Νόιμαν.

«Κάποιοι τηλεθεατές συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα με τις γυναίκες που σχολιάζουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η Κλάουντια όμως κάνει τη δουλειά της πολύ επαγγελματικά» δήλωσε ο διευθυντής του ZDF Τόμας Μπέλουτ.

Η Νόιμαν έγινε πρωτοσέλιδο στην «Μπιλντ», ενώ δεκάδες Μέσα τής ζητούν συνεντεύξεις. Πρόσφατα μίλησε στην «Die Zeit» και ανάμεσα στα πολλά που είπε υπογράμμισε πως το πρόβλημα δεν είναι η ίδια, αλλά το γεγονός ότι οι τηλεθεατές βρέθηκαν αντιμέτωποι με το άγνωστο, το οποίο αρνούνται κάποιοι να το αντιμετωπίσουν.

Η απάντηση

Παραδέχτηκε πως δίνει πολλές συνεντεύξεις γιατί όσο περισσότερη δημοσιότητα λάβει το θέμα τόσο πιο γρήγορα θα μετατραπεί σε κανονικότητα. Δηλώνει πως δεν είναι φεμινίστρια και ούτε θα ήθελε να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο και προτείνει σε όσους δεν αρέσει η φωνή της να κλείνουν τον ήχο της τηλεόρασης.

Στην κατακλείδα της συνέντευξής της είπε πως αυτό που τη δίδαξε η εμπειρία της στις μεταδόσεις είναι ότι η κριτική σε έναν παίκτη ή προπονητή μπορεί να πάει πολύ βαθιά, ειδικά όταν είναι άδικη.

Το έτερο κρατικό κανάλι της Γερμανίας, το ARD, σε ένδειξη συμπαράστασης στη Νόιμαν άρχισε να αναζητά τη δική του τηλεσχολιάστρια. Το ενδιαφέρον που έδειξαν ωστόσο οι εργαζόμενες στο τηλεοπτικό δίκτυο ήταν πολύ μικρό. Σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε το 2017 το Ινστιτούτο Ερευνας Civey στη Γερμανία με το ερώτημα πώς αντιμετωπίζετε τον σχολιασμό γυναικείων αγώνων ποδοσφαίρου από γυναίκες, το 48,5% απάντησε «πολύ θετικά» και το 20,4% «θετικά».