Τις σημειώσεις που κρατούσε στο προσωπικό του ημερολόγιο ο 15χρονος μαθητής προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων προκειμένου να ρίξουν φως στα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία της Αργυρούπολης.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να «διαβάσουν» πίσω από τις γραμμές του ημερολογίου, στο οποίο ο αριστούχος μαθητής κατέγραφε συστηματικά τις σκέψεις και στιγμές της καθημερινότητάς του, επιχειρώντας να συνθέσουν το ψυχολογικό του προφίλ και να ανακαλύψουν τα γεγονότα που τον έσπρωξαν να τερματίσει με επώδυνο τρόπο τη ζωή του.

Το βασικό ερώτημα γύρω από το οποίο περιστρέφεται η συγκλονιστική υπόθεση είναι αν ο μαθητής είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Αν, δηλαδή, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις που γκρέμισαν τις ψυχικές του αντιστάσεις και τον έφεραν αντιμέτωπο με ακραίες αποφάσεις.

Ο 15χρονος φαίνεται ότι ξεκίνησε να γράφει το ημερολόγιο τους τελευταίους τρεις μήνες και οι αρμόδιοι διερευνούν αν αυτό συνδέεται με κάποιο τραυματικό γεγονός που αντιμετώπισε.

Χαρισματικό παιδί

Οι άνθρωποι που διάβασαν το ημερολόγιο εντυπωσιάστηκαν από τη συγκροτημένη σκέψη και τον άριστα δομημένο γραπτό λόγο, με τον οποίο αποτύπωνε στο χαρτί τα συναισθήματά του. Οπως ανέφεραν, τα κείμενά του φανερώνουν ένα χαρισματικό παιδί, πολύ πιο ώριμο από ό,τι τα παιδιά της ηλικίας του. Εψαχνε συνεχώς την ουσία μέσα από τα στιγμιότυπα της καθημερινότητάς του εκδηλώνοντας κοινωνικές ευαισθησίες, ενώ τον άγγιζαν τα κοινωνικά ζητήματα.

Ηταν κλειστός χαρακτήρας, όπως άλλωστε τον περιγράφουν και οι φίλοι του, και απέφευγε να εκμυστηρευθεί σε άλλους άσχημα γεγονότα που βίωνε.

Στο μικρό ημερολόγιο που βρέθηκε μαζί με άλλες σημειώσεις στο δωμάτιό του έκανε αναφορά σε έξι πρόσωπα –σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για συνομηλίκους του -, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τα γεγονότα στα οποία ενδεχομένως εμπλέκονται. Αφηνε υπονοούμενα για bullying, αλλά δεν ανέφερε με λεπτομέρειες τι του είχε συμβεί, όπως έλεγε ενδεικτικά χθες αστυνομικός που χειρίζεται την υπόθεση.

Επέμβαση εισαγγελέα

Η φράση – κλειδί που κάνει τις Αρχές να διερευνούν με μεγάλη προσοχή το ενδεχόμενο του bullying είναι αυτή που κατέγραψε στην τελευταία σελίδα του τετραδίου του: «Καταστρέψτε τους όπως με κατέστρεψαν».

Μια άλλη φράση στην οποία, επίσης, εστιάζουν αρμόδιοι αστυνομικοί είναι αυτή που είχε αναρτήσει στο προφίλ του στο Facebook: «Οποιος μιλάει άσχημα κατά την απουσία σου, φοβάται την παρουσία σου».

Ο κλειστός χαρακτήρας του παιδιού, η ωριμότητά του, οι άριστες σχολικές επιδόσεις του, η αγάπη του για τη γνώση –ετοιμαζόταν να δώσει εξετάσεις στα ισπανικά –και οι κοινωνικές ανησυχίες του δεν αποκλείεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο συμμαθητών του.

Η συγκλονιστική υπόθεση της Αργυρούπολης και οι διαστάσεις που μπορεί να προσλάβει προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του μαθητή.

Οι λεπτές ισορροπίες

Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται τις επόμενες ημέρες να κληθούν για εξέταση η οικογένεια του 15χρονου, καθηγητές, πρόσωπα από τον φιλικό του κύκλο, καθώς και όσοι αναφέρονται στα σημειώματα και στο ημερολόγιο που άφησε. Ακόμη αναμένεται να εξεταστούν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του, το κινητό του τηλέφωνο και ό,τι άλλο θα μπορούσε να βοηθήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Οπως έλεγε χθες αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς αφορά ανηλίκους. Ο κύκλος των ερευνών έχει μόλις ανοίξει και κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. O πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης, αναφερόμενος στην τραγωδία, τόνισε ότι «το γεγονός είναι πολύ ευαίσθητο διότι αφορά έναν ανήλικο και η προσέγγιση και η έρευνα από τους αστυνομικούς γίνονται με πολύ προσεκτικό τρόπο». Για τη σοβαρότητα της κατάστασης και για τη διακριτικότητα των ερευνών επισημαίνει με νόημα ότι «πρέπει όλοι να σεβαστούμε τον θρήνο των δικών του ανθρώπων, με την προϋπόθεση όμως να μη δημιουργήσουμε άλλα θύματα».

Τίποτα δεν προμήνυε το βράδυ του Σαββάτου την τραγωδία που θα ακολουθούσε. Ο 15χρονος ήταν καλεσμένος σε πάρτι γενεθλίων φίλης του. Το happening του πάρτι ήταν μια φουσκωτή πισίνα. Τα παιδιά –ανάμεσά τους και ο 15χρονος –φορούσαν τα μαγιό τους και διασκέδαζαν. Στο πάρτι παρευρίσκονταν φίλοι του και δεν φαίνεται να μεσολάβησε κάτι.

Το τι ενεργοποίησε λίγες ώρες αργότερα την ψυχολογική έκρηξη του 15χρονου αυτόχειρα παραμένει προς το παρόν άγνωστο και αποτελεί το κομβικό σημείο της έρευνας.

«Stop bullying. Ολοι μαζί, κανείς μόνος».

Η τραγωδία έχει αγγίξει ιδιαίτερα την κοινωνία της Αργυρούπολης, καθώς ο πατέρας του παιδιού, ιδιοκτήτης εστιατορίου, είναι πολύ γνωστό και αγαπητό πρόσωπο και ασχολούνταν ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις περισσότερες συλλυπητήριες αναρτήσεις του φιλικού περιβάλλοντος της οικογένειας αναγράφεται το μήνυμα «Stop bullying. Ολοι μαζί, κανείς μόνος».

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ

Πόνος και οργή από συμμαθητές και φίλους

Με ένα συγκλονιστικό κείμενο που ανάρτησαν στα social media συμμαθητές και φίλοι του 15χρονου, τον αποχαιρετούν και καταγγέλλουν:

«Είσαι περήφανος; Είσαι περήφανος που κατάφερες να αναγκάσεις ένα παιδί να νιώσει ότι η μόνη λύση είναι η αυτοκτονία; Είσαι περήφανος που εξαιτίας του κόμπλεξ σου χάθηκε μια ζωή; Είσαι περήφανος που στέρησες ένα μέλος μιας οικογένειας, έναν αδελφό και έναν φίλο; Είσαι περήφανος που σκότωσες έναν 15χρονο με όνειρα και στόχους, όπως όλοι μας; Είσαι περήφανος που του στέρησες το μέλλον και στέρησες ένα κομμάτι της ζωής όλων μας;».

Και προσθέτουν: «Ορίστε, τώρα πια πάει… Πώς νιώθεις… Για πες… Εφυγε το κόμπλεξ σου ή ακόμα… Τον κατέστρεψες και μας κατέστρεψες. Του στέρησες τη ζωή, τους στόχους, το μέλλον και πολλά άλλα. Και εμάς μας στέρησες έναν φίλο που ήταν πάντα εκεί για εμάς και νοιαζόταν για τους φίλους του και την οικογένειά του».

Για την ψυχολογική κατάσταση που βίωνε αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Και πονούσε. Πονούσε πολύ. Επρεπε να τον οδηγήσεις σε αυτό το σημείο πια για να καταλάβεις ότι ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΝΑΝΕ».