Εξυπακούεται ότι το πρώτο φιλικό τεστ της χρονιάς δεν μπορεί να αποτελεί προπομπό για τη συνέχεια. Δεν νοείται από τις 7 Ιουλίου (ήττα 1-0 από Μίετζ Λέγκνιτσα στην Πολωνία) να προεξοφλείται η κατάληξη των προσπαθειών της ΑΕΚ στη σεζόν 2018-19. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν και επί χόρτου τα κενά προγραμματισμού της ομάδας.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης χτύπησε – όσο πιο διακριτικά μπορούσε – το καμπανάκι. Αν δεν υπήρχε η πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ σε έναν μήνα (7-8 Αυγούστου τα πρώτα παιχνίδια στον τρίτο προκριματικό γύρο) δεν θα συνέτρεχε λόγος συναγερμού. Πλέον όμως ο χρόνος πιέζει μία ομάδα που είδε να σπάνε ισχυροί κρίκοι της περσινής αλυσίδας της (Σέρχιο Αραούχο, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Ογκνιεν Βράνιες, ακόμη και ο Γιάκομπ Γιόχανσον, ο οποίος βέβαια είχε τεθεί νοκάουτ από τον Νοέμβριο λόγω ρήξης χιαστών).

Αντ’ αυτών στο πρώτο φιλικό με τη νεοφώτιστη στην πρώτη κατηγορία του πολωνικού πρωταθλήματος αγωνίστηκαν ο στόπερ Μάριος Οικονόμου (θετικό πρόσημο), ο winger Χρήστος Αλμπάνης (κινήθηκε σε πιο χαμηλά στάνταρ σε σχέση με την εικόνα του στις προπονήσεις, αλλά ήταν μόλις η πρώτη του ανεπίσημη συμμετοχή) και ο τερματοφύλακας Μάκης Γιαννίκογλου (λογίζεται ως εναλλακτική λύση στον «άσο»).

Και το πρόβλημα βέβαια για τον Μαρίνο Ουζουνίδη στο πρώτο φιλικό δεν ήταν τόσο οι παρόντες όσο οι… απόντες. «Γι’ αυτό είναι αυτά τα φιλικά. Για να δούμε τα λάθη μας, να δούμε τα στοιχεία που μπορούμε να περάσουμε ή αυτά που δεν μπορούμε, για να επιλέξουμε το καλύτερο στυλ παιχνιδιού που θα ταιριάζει στην ομάδα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κόουτς. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να κατασταλάξει στην τελική συνταγή αν δεν γνωρίζει τι υλικά θα έχει στη διάθεσή του.

Επειγόντως ακραίο

Σε μία ΑΕΚ μάλιστα που επιστράτευε την περσινή σεζόν ως ακραίους τόσο τον Πέτρο Μάνταλο όσο και τον Τάσο Μπακασέτα, η ανάγκη απόκτησης ενός winger είναι επιβεβλημένη. Ο κλασικός εξτρέμ άλλωστε της ομάδας, ο Χριστοδουλόπουλος, αποχώρησε. Και ο Ουζουνίδης δεν καλύπτεται μόνο με τη λύση Αλμπάνη, που είναι πρόωρο να αξιολογηθεί. Μπορεί να εξελιχθεί σε λίρα εκατό, μπορεί να μην κερδίσει ούτε θέση βασικού. Ο κόουτς λοιπόν θέλει μία επιλογή χαμηλότερου ρίσκου, έναν παίκτη από το πάνω ράφι. Για την ώρα όμως παρουσιάζεται μεταγραφική δυστοκία. Το ομολόγησε άλλωστε ο Ουζουνίδης μετά το φιλικό με τη Μίετζ. «Αυτό που θέλω είναι ένας ακραίος ποδοσφαιριστής. Κοιτάζουμε κάποιους αλλά δεν είναι αυτοί που θα ήθελα»…

Από την άλλη αποκάλυψε ότι υπάρχει προχωρημένη προεργασία για την απόκτηση κεντρικού χαφ («τον έχουμε βρει» ανέφερε) και πως παραμένει στο κάδρο ο σέντερ φορ Εζεκίελ Πόνσε της Ρόμα με την προοπτική του δανεισμού.

Σε κάθε περίπτωση, για να κουνήσει σεντόνι η ΑΕΚ θα πρέπει να καλύψει άμεσα τα κενά του μεταγραφικού προγραμματισμού.