Μια ταινία του ρουμάνου σκηνοθέτη Ράντου Γιούντε απέσπασε την Κρυστάλλινη Σφαίρα, το μεγαλύτερο βραβείο του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι στη Δημοκρατία της Τσεχίας που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

Η ταινία «I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians» (Δεν με ενδιαφέρει αν η ιστορία μας καταγράψει ως βαρβάρους, σε ελεύθερη απόδοση) αναφέρεται στην εθνοκάθαρση που διέπραξε ο ρουμανικός στρατός το 1941.

Ο 41 ετών σκηνοθέτης και σεναριογράφος απέσπασε το 2015 στο φεστιβάλ Βερολίνου την Αργυρή Αρκτο για την ταινία του «Aferim!» που αναφέρεται στη σκλαβιά των τσιγγάνων στα Βαλκάνια των αρχών του 19ου αιώνα.

Στην 53η φετινή διοργάνωση, ο Μπάρι Λέβινσον, ο σκηνοθέτης της αμερικανικής δραματικής ταινίας «Rain Man» («Ο Άνθρωπος της Βροχής») που γυρίστηκε ακριβώς πριν από 30 χρόνια και ο πρωταγωνιστής της ταινίας «The Shawshank Redemption» («Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», παραγωγής 1994) Τιμ Ρόμπινς βραβεύτηκαν επίσης με Kρυστάλλινες Σφαίρες για την προσφορά τους στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, το σημαντικότερο στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, διεξάγεται στο θέρετρο αυτό που βρίσκεται 120 χλμ. δυτικά της Πράγας και φέτος προσήλκυσε φέτος περισσότερους από 140.000 θεατές, όσους και πέρυσι.