Με το ψυχολογικό αλλά και ουσιαστικό αβαντάζ της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και της ταυτόχρονης αποδοκιμασίας της κυβέρνησης από τους πολίτες, που καταγράφεται όχι μόνο στις τελευταίες μετρήσεις αλλά και στη λεγόμενη «μητέρα των δημοσκοπήσεων», η οποία συνεκτιμά τα αποτελέσματα πέντε δημοσκοπικών εταιρειών, θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση από εδώ και στο εξής με στόχο να πιστοποιήσει με ακόμη ένα ισχυρό τεκμήριο την άποψή της ότι ο χρόνος των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τελειώνει.

Τα αποτελέσματα της συνθετικής έρευνας (πρόκειται για τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε δημοσκοπήσεων Alco, Pulse, Metron Analysis, MRB, Marc) δείχνουν ότι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 13,4% και την ίδια ώρα η ψαλίδα στην εκτίμηση ψήφου διευρύνεται κατά 3% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Για την Πειραιώς αυτό δεν σημαίνει απλώς παγίωση της πρωτιάς της ΝΔ, που τη φέρνει μάλιστα σε τροχιά αυτοδυναμίας. Τα στοιχεία –όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση –φανερώνουν κάτι περισσότερο: αυτό που μονιμοποιείται, λένε, είναι η αυξημένη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στο κόμμα της ΝΔ. Υπό αυτά τα δεδομένα, στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να εκμεταλλευτεί τα σημαντικά ευρήματα της «μητέρας των δημοσκοπήσεων» προκειμένου να καταδειχθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «είναι υπό προθεσμία», αφού το τελευταίο διάστημα αποδοκιμάζεται διαρκώς από την κοινωνία. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι και στην ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μεγάλο βάρος στον αντίκτυπο που έχουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην κοινωνία, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στα χρέη των πολιτών και στα οικονομικά τους προβλήματα.

Η τάση της μαζικής στροφής μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων προς τη ΝΔ είναι δύσκολο να ανακοπεί, όπως προεξοφλούν στην Πειραιώς. Στέκονται μάλιστα σε τέσσερα ποιοτικά στοιχεία του poll of the polls που δείχνουν, όπως τονίζουν, τη συντριπτική υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρώτο είναι το συνεχές άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αυτή η κυριαρχία επί του ΣΥΡΙΖΑ έχει διάρκεια αφού καταγράφεται διψήφια διαφορά για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Επίσης, πρωτοφανής θεωρείται –σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στη ΝΔ –η σταθερή υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του Πρωθυπουργού ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργία. Συνήθως σ’ αυτόν τον δείκτη ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει τον πρώτο λόγο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στο δίπολο Τσίπρας – Μητσοτάκης.

Ακόμη, από την ανάλυση των πέντε δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι o ισχυρισμός για τους αναποφάσιστους που… κάνουν ουρά για να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές είναι ένας μεγάλος μύθος, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν στη ΝΔ. Ενα εύρημα της Metron Analysis δείχνει ότι είναι μύθος και οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ: στα λεγόμενα ανώτατα όρια εκλογικής επιρροής, το 73% του συνόλου των πολιτών –ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης –δηλώνει απερίφραστα ότι αποκλείεται να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΧΗΜΑ ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Την ίδια ώρα η ΝΔ, στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία –όπου θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις πολιτικές εντυπώσεις –θα επιμείνει στην άποψή της πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει ότι τελειώνουν τα Μνημόνια. Κι αυτό διότι, επισημαίνουν, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στα τέλη Αυγούστου θα φέρουν το τέταρτο Μνημόνιο. Πολλά κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντηρούν αυτήν την αυστηρή κριτική στη συγκυβέρνηση. Ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε αυτό που είχε πει στον Πιερ Μοσκοβισί στη Βουλή, δηλαδή πως υπάρχει 4ο Μνημόνιο και ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση πως έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα νέο Μνημόνιο «και σε δυσβάστακτα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων ξεπερνά το όριο της θητείας της».