Ισχυρό μήνυμα για την τήρηση της συμφωνίας που έχει προσυπογράψει η κυβέρνηση αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου τη διετία 2019-20 αναμένεται να εκπέμψουν οι δανειστές στη διάρκεια της εβδομάδας, μέσω της επικαιροποίησης του Μνημονίου την ερχόμενη Πέμπτη από τον ESM. Την ίδια ημέρα συνεδριάζει και το Eurogroup.

Λίγες μέρες μετά το «παράθυρο» πιθανής επανατοποθέτησης των δανειστών έναντι της ανάγκης εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων, ο επικεφαλής του EuroWorking Group με δήλωσή του (στο «Πρώτο Θέμα») απηύθυνε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Η μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού ενισχύει τη διαγενεακή δικαιοσύνη. Οτιδήποτε άλλο είναι αυτοκαταστροφικό. Ούτε η Ελλάδα ούτε οι εταίροι της στη ζώνη του ευρώ θέλουν να ξαναβαδίσουν σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε.

Με κάθε ευκαιρία άλλωστε, εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν την ισχύ του μηνύματος τήρησης των συμφωνηθέντων προς τις αγορές, την ώρα που συνεχίζει να παραμένει ζητούμενο η βιώσιμη επάνοδος του Δημοσίου σε αυτόνομη αναχρηματοδότηση του χρέους.

Από σήμερα έως και την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Δημήτρης Τσάκωνας θα έχουν σειρά επαφών σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη στο πλαίσιο του κύκλου ενημέρωσης των επενδυτών για τις συνθήκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ σχεδιάζεται στη συνέχεια και ενημέρωση επενδυτών στην Ασία.