Το Μουντιάλ της Ρωσίας θα μείνει σίγουρα στην Ιστορία ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Τα γκολ σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια, οι εκπλήξεις, και φυσικά το VAR που έχει σώσει σοβαρά διαιτητικά λάθη δίνουν μια άλλη ομορφιά στη διοργάνωση.

Ομως υπάρχει κάτι που απασχολεί όχι μόνο τους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά ακόμα και τους διαιτητές που βρίσκονται στην κάμερα επιχειρήσεων του VAR, καθώς εκεί έχουν την ευκαιρία να το παρατηρούν ξανά και ξανά, χωρίς να μπορούν να επέμβουν. Πολύ απλά διότι το VAR δεν χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες πάντως πολλαπλασιάζονται και τείνουν να γίνουν… μάστιγα σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αναφερόμαστε φυσικά στους εικονικούς τραυματισμούς και τους θεατρινισμούς των παικτών για να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο, αλλά ακόμα και στους τραυματισμούς σε άλλο σημείο από αυτό όπου πραγματικά δέχθηκαν χτύπημα!

Τα κρούσματα

Δεν είναι μία ή δύο οι περιπτώσεις παικτών που σε ένα τζαρτζάρισμα τους χτυπά ο αντίπαλος και αυτοί πέφτουν σφαδάζοντας στο χορτάρι και κυρίως κρατώντας το κεφάλι τους, ενώ μπορεί να έχουν χτυπήσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός τους…

Στο Κολομβία – Αγγλία είχαμε σωρεία τέτοιων περιστατικών, που ουσιαστικά ξεκίνησαν κυρίως μετά το πέναλτι που πήραν οι Αγγλοι.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ρωτήθηκε από ρώσο δημοσιογράφο μετά το παιχνίδι εάν τον εκνεύριζε που κάποιοι παίκτες του έπεφταν στο έδαφος ακόμα και όταν… φύσαγε ο άνεμος και του ζήτησε να κάνει σύγκριση με τη δική του εποχή όταν έπαιζε στην Εθνική τη δεκαετία του 1990.

«Απλά οι παίκτες μας πλέον είναι πιο έξυπνοι και κάνουν ό,τι όλοι οι παίκτες στον κόσμο. Και να ξέρετε, όσες φορές βρέθηκαν στο έδαφος ήταν επειδή είχαν δεχτεί φάουλ» απάντησε ενοχλημένος ο βρετανός τεχνικός.

Πάντως μέχρι στιγμής ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ (που εκ των πραγμάτων πάντως δέχεται και τα περισσότερα μαρκαρίσματα), ο Πορτογάλος Πέπε και ο Ισπανός Ράμος διεκδικούν επάξια τα τρία μετάλλια (χρυσό, ασημένιο, χάλκινο).

Ο Νεϊμάρ έχει ήδη τρολαριστεί από πολλούς στο Διαδίκτυο, όμως στο πρόσωπο του Ριβάλντο (ο οποίος θυμίζουμε το 2002 στον αγώνα του ομίλου με την Τουρκία είχε δεχτεί την μπάλα στο πόδι και έπεσε κάτω πιάνοντας το κεφάλι του παραπλανώντας τον διαιτητή που έβγαλε κόκκινη κάρτα στον Χακάν Ουνσάλ!) βρήκε τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του. «Ασε τους αποκλεισμένους να λένε, αν κερδίζεις χρόνο για την ομάδα, να πέφτεις» τον συμβούλευσε. Και παλιά συνέβαιναν αυτά, αλλά πλέον με 13 διαιτητές συνολικά ανά παιχνίδι (συν το τιμ του VAR) και με πρόσβαση σε 33 κάμερες κάλυψης του αγώνα, αν μη τι άλλο η FIFA προβληματίζεται και θα ψάξει να βρει λύση.