Το λάθος στο ποδόσφαιρο έχει αρχίσει να ποινικοποιείται. Τα περιστατικά απειλών εις βάρος ποδοσφαιριστών που δέχθηκαν μία κόκκινη κάρτα ή φέρουν ευθύνη για κάποιο γκολ είναι αρκετά στο Μουντιάλ της Ρωσίας και φυσικά ο προβληματισμός στους υπευθύνους των ομάδων είναι μεγάλος. Μία ομοσπονδία που αντέδρασε έντονα στις απειλές που δέχθηκε ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Τζίμι Ντουρμάζ μέσω social media ήταν η σουηδική.

«Δεν ανεχόμαστε να δέχεται απειλές παίκτης της ομάδας μας. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά εξοργιστικό να βλέπεις πώς αντιμετωπίζεται ο Τζίμι» είπε ο Χάκαν Σιόστραντ, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας. Κι αυτό ήταν μόνο ένα περιστατικό.

Στις 2 Ιουλίου 1994, ο κόσμος του ποδοσφαίρου πάγωσε στο άκουσμα της είδησης. Ο κολομβιανός αμυντικός Αντρές Εσκομπάρ είχε δολοφονηθεί στην πόλη Μεντεγίν, από την οποία κατάγεται. Τρεις άνδρες τον πλησίασαν την ώρα που έφευγε από ένα μπαρ. Οι δύο τον πυροβόλησαν. Ο Εσκομπάρ δέχθηκε έξι σφαίρες και κατέληξε στο νοσοκομείο λίγα λεπτά αργότερα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Εσκομπάρ είχε σημειώσει αυτογκόλ στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα στον αγώνα της Κολομβίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πατρίδα του, κάποιοι έχασαν πολλά χρήματα στο στοίχημα. Κι αυτός που πλήρωσε ήταν ο άτυχος ποδοσφαιριστής.

Σε ένα Μουντιάλ μπορεί να γίνουν πολλά λάθη. Μία αποβολή, ένα αυτογκόλ, ένα φάουλ σε επικίνδυνη θέση… Είναι όμως δυνατόν να απειλούνται ποδοσφαιριστές για ένα λάθος;

Πάλι Κολομβιανοί

Ο πρώτος που πέρασε αυτή τη δοκιμασία ήταν ο Κολομβιανός Κάρλος Σάντσες, ο οποίος αποβλήθηκε στον αγώνα της πρεμιέρας με τη Σουηδία, καθώς υπέπεσε σε πέναλτι χρησιμοποιώντας το χέρι. Ηταν μόλις το 3ο λεπτό, η Κολομβία αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο σε όλο το ματς και τελικά ηττήθηκε. Η απειλή για τη ζωή του ήρθε μέσω Twitter.

Aναρτήθηκαν δύο φωτογραφίες, η μία δίπλα στην άλλη, με Αντρές Εσκομπάρ και Κάρλος Σάντσες, συνοδευόμενες από τη λεζάντα: «Προτείνω ένα όνειρο».

Ο δεύτερος ήταν ο Βίλι Καμπαγέρο, ο τερματοφύλακας της Αργεντινής, για τη λάθος πάσα που έκανε κόντρα στην Κροατία και έδωσε την ευκαιρία στον Ρέμπιτς να ανοίξει το σκορ. Η Αργεντινή τελικά ηττήθηκε 3-0. Ο Καμπαγέρο δεν μίλησε τις πρώτες ημέρες, ωστόσο μετά την πρόκριση της Αργεντινής στη φάση των 16 αποκάλυψε μέσω social media πως δέχθηκε απειλές που αφορούσαν τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του.

Σουηδική… ψυχραιμία

Ο Τζίμι Ντουρμάζ έκανε ένα φάουλ στον Τίμο Βέρνερ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα με τη Γερμανία. Ο Τόνι Κρόος που ανέλαβε να το εκτελέσει σκόραρε δίνοντας τη νίκη στη Γερμανία με 2-1. Η Σουηδία άντεχε έως εκείνο το λεπτό.

Ο Ντουρμάζ δέχθηκε «επιθέσεις» φυλετικού μίσους αλλά και απειλές στον λογαριασμό του στο Instagram. Ο πρώτος που έσπευσε να τον υπερασπιστεί ήταν ο συμπαίκτης του Τζον Γκουιντέτι. Ακολούθησαν και οι υπόλοιποι και φυσικά όπως αναφέραμε και η σουηδική ομοσπονδία.

Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής γεννήθηκε στη Σουηδία, αλλά είναι τουρκικής καταγωγής. Ο ίδιος έπειτα από μία προπόνηση και παρουσία όλης της ομάδας μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου. «Είμαι Σουηδός και είμαι υπερήφανος που φοράω τη φανέλα με τη σημαία μας. Εχω μάθει να ζω με την κριτική που μου ασκείται. Είναι μέρος της δουλειάς μας και το εισπράττω κάθε μέρα. Το να απειλούν πως θα με σκοτώσουν στέλνοντας απειλητικά μηνύματα για το παιδί μου είναι απαράδεκτο», είπε.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά ακόμα δύο παίκτες της Κολομβίας. Ματίας Ουρίμπε και Κάρλος Μπάκα έχασαν τα πέναλτι στον αγώνα με την Αγγλία. Οι δύο ποδοσφαιριστές δέχθηκαν απειλητικά μηνύματα, στον Ουρίμπε ανέφεραν ότι έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική, ενώ προειδοποίησαν τον Μπάκα να μην επιστρέψει στην Κολομβία.

Ούτε ο Μπέκαμ τη γλίτωσε

Προβλήματα αντιμετώπισε και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος είχε αποβληθεί στον αγώνα με την Αργεντινή το 1998. Ο Μπέκαμ στην επιστροφή του στην Αγγλία για αρκετές ημέρες δεν μπορούσε να βγει έξω από το σπίτι.