Αναστάτωση σε χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες μορφές καρδιοπάθειας προκαλεί εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα η έλλειψη ενός σημαντικού καρδιολογικού φαρμάκου το οποίο παράλληλα χορηγείται και για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πρόκειται για το σκεύασμα Sotalol 80 το οποίο έχει εξαφανιστεί από τα φαρμακεία με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες των πληθυσμού, πολλοί εκ των οποίων ηλικιωμένοι, να μην μπορούν να το προμηθευτούν και η υγεία τους να κινδυνεύει.

Η κατάσταση γίνεται σοβαρότερη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα τις τελευταίες μέρες καθώς η ζέστη και η υγρασία επιδεινώνουν σταδιακά την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων αυτών. Γεγονός είναι ότι το σκεύασμα «εξαφανίστηκε» αιφνιδιαστικά από τα ράφια των φαρμακείων, κανείς δεν ενημέρωσε τους χιλιάδες ανυποψίαστους ασθενείς για την επικείμενη έλλειψη του ώστε να μπορέσουν έγκαιρα να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα κουτιών.

Γεγονός επίσης είναι ότι και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το πότε οι αρμόδιοι θα φροντίσουν να επαναφέρουν το φάρμακο που έχει ανάγκη ο κόσμος.