Στα τρία σπάει η Β’ Αθήνας και στα δύο η Περιφέρεια Αττικής, με βάση την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Παναγιώτης Σκουρλέτης στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο ψηφίζεται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Στον πρώτο τομέα της Β’ Αθήνας θα εκλέγονται 15 βουλευτές και περιλαμβάνει τους Δήμους Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου, Πεντέλης, Λυκόβρυσης, Βριλησσίων, Μεταμόρφωσης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Γαλατσίου. Στον δεύτερο τομέα θα εκλέγονται 11 βουλευτές και περιλαμβάνει Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγίους Αναργύρους, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Αγία Βαρβάρα. Στον τρίτο τομέα θα εκλέγονται 18 βουλευτές και περιλαμβάνει Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Γλυφάδα, Αγιο Δημήτριο, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Αλιμο, Μοσχάτο – Ταύρο, Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνα, Δάφνη – Υμηττό και Καισαριανή.

Αντίστοιχα το Υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: την Ανατολική Αττική με 10 έδρες (περιλαμβάνει 13 δήμους) και τη Δυτική με τέσσερις έδρες (περιλαμβάνει πέντε δήμους).

Επίσης, επανακαθορίζονται οι δήμοι που αποτελούν την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Στην Α’ περιλαμβάνονται οι Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά. Στην Β’ περιλαμβάνονται οι Δήμοι Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε αρχηγούς κομμάτων να κατεβαίνουν υποψήφιοι σε τρεις εκλογικές περιφέρειες αντί δύο που ισχύει σήμερα. Για την άμεση εφαρμογή της ρύθμισης, δηλαδή από τις ερχόμενες εθνικές εκλογές, απαιτείται η ψήφιση της τροπολογίας από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ. Η ΝΔ διά του εισηγητή της Μάκη Βορίδη τάχθηκε θετικά επί της αρχής στην τροπολογία, κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση πως «κωφεύει» για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Στη συνέχεια, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε και δεύτερη τροπολογία που αφορά την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία ωστόσο είναι κενή περιεχομένου προς το παρόν, καθώς προβλέπει μόνον τη σύσταση επιτροπής που θα εισηγηθεί σχετική πρόταση νόμου προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, προβλέπεται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή θα έχει διάρκεια ζωής πέντε μήνες από τη σύστασή της. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, που κάλεσε την κυβέρνηση να μην φέρνει αποσπασματικές ρυθμίσεις αν θέλει να πάρει τη θετική ψήφο της αντιπολίτευσης.