Με την υπενθύμιση της απόρριψης από το Λονδίνο της βοήθειας που προσέφερε η Μόσχα στη Βρετανία, όσον αφορά τις έρευνες για την υπόθεση της δηλητηρίασης με τον νευτροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ του πρώην πράκτροα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, απάντησε το Κρεμλίνο στην έκκληση που απηύθυνε ο υπουργός Ασφάλειας της Βρετανίας Μπέν Γουάλας προς τη Ρωσία να δώσει πληροφορίες για την δηλητηρίαση των Σκριπάλ. Μέχρι στιγμής οι βρετανικές αρχές δεν έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάμιξη στο νέο περιστατικό δηλητηρίασης δύο Βρετανών, εικάζουν όμως οτι δηλητηριάσθηκαν από ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ από την προηγούμενη επίθεση εναντίον των Σκριπάλ. Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Σπούτνικ, ο αντιπρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Αλεξέι Κοντράτιεφ δήλωσε οτι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει στο Ηνωμένο Βασίλειο όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Την ώρα αυτή στη Βρετανία συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υπό τον υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Θέση στη υπόθεση πήρε και ο ρώσος πρέσβης στην Ολλανδία αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οτι η «Βρετανία κάνει μεγάλο λάθος, εάν νομίζει οτι η Ρωσία πραγματοποίησε νέα επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στην Αγγλία στα μέσα της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου».

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί τις κατηγορίες οτι αυτή βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά των Σκριπάλ, ενώ αυτήν την περίοδο φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το οποίο ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου.

«Το νέο αυτό περιστατικό μοιάζει σαν μία προσπάθεια του Λονδίνου να αμαυρώσει τη θετική εικόνα των βρετανών φιλάθλων για τη Ρωσία», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ζελέζνιακ.

Οι δύο Βρετανοί νοσηλεύονται από το περασμένο Σάββατο στο Έιμσπερι, μία μικρή πόλη λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι όπου είχαν δεχθεί επίθεση οι Σκριπάλ, οι οποίοι κατάφεραν να θεραπευθούν μετά από νοσηλεία πολλών εβδομάδων. Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δύο ασθενών. Σύμφωνα όμως με έναν άνδρα, τον Σαμ Χόμπσον που δηλώνει φίλος τους, πρώτα ασθένησε η γυναίκα «βγάζοντας αφρούς από το στόμα της. Κατόπιν ο άντρας «έγινε κάθιδρος και δεν μπορούσες να του μιλήσεις και κουνιόταν μπρος-πίσω».

Η Μόσχα ανησυχεί για τις δηλητηριάσεις

Εν τω μεταξύ το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για τη νέα υπόθεση δηλητηρίασης δύο Βρετανών με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με την ουσία που χρησιμοποιήθηκε και τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε» δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι η Μόσχα ανησυχεί πολύ για την επαναλαμβανόμενη χρήση των ουσιών αυτών στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος δε στην υπόθεση Σκριπάλ ο Πεσκόφ απαντώντας στον υπουργό Ασφάλειας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει τη Ρωσία να παράσχει πληροφορίες για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του, κατηγόρησε το Λονδίνο ότι απέρριψε τη βοήθεια που είχε προσφέρει τότε η Μόσχα.

Η Μόσχα «αρνείται κατηγορηματικά και συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει ανάμειξη καθ ‘οιονδήποτε τρόπο με ό,τι συνέβη στο Σάλσμπερι και στους Σκριπάλ» είπε ο Πεσκόφ και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι εμπλέκεται η Ρωσία όπως μας έχει κατηγορήσει η βρετανική πλευρά».

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως την παραμονή της εισαγωγής των δύο Βρετανών (ενός άνδρα και μίας γυναίκας) στο νοσοκομείο, οι δυο τους βρισκόντουσαν στο Σάλσμπερι όπου είχαν δηλητηριαστεί ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια.