Ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας κάλεσε την Πέμπτη τη Ρωσία να δώσει λεπτομέρειες για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στον πρώην διπλό πράκτορα και στην κόρη του, αφού δύο Βρετανοί πολίτες δηλητηριάστηκαν με την ίδια ουσία.

Οι δύο Βρετανοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι το ζευγάρι – ένας άνδρας και μία γυναίκα – στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα, μετά την επίθεση τον Μάρτιο σε βάρος του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δηλητηρίασε τους Σκριπάλ, μια κατηγορία που η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

«Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το ‘λάθος’, θα μπορούσαν να μας πουν τι συνέβη, τι έκαναν και να συμπληρώσουν κάποια από τα σημαντικά κενά που εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Εκείνοι (η Ρωσία) είναι αυτοί που μπορούν να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία για να είναι ασφαλής ο κόσμος».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ θα κάνει σήμερα μια ανακοίνωση στο κοινοβούλιο για τον νευροτοξικό παράγοντα που δηλητηρίασε τους δύο Βρετανούς. Δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ώρα για την ανακοίνωση αυτή, αλλά εκτιμάται ότι θα γίνει μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδας.