Απειλές για τη ζωή τους δέχονται οι δύο κολομβιανοί ποδοσφαιριστές που δεν κατάφεραν να σκοράρουν στη διαδικασία των πέναλτι. Πρόκειται για τους Ματέους Ουρίμπε (στη φωτογραφία αριστερά) και Κάρλος Μπάκα (δεξιά), που έγιναν στόχος απειλητικών μηνυμάτων μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση 24 χρόνων από τη δολοφονία του κολομβιανού ποδοσφαιριστή Αντρες Εσκομπάρ για ένα αυτογκόλ που πέτυχε στο Μουντιάλ του 1994.

Ο Μπάκα δέχθηκε προειδοποιήσεις να μην επιστρέψει στην Κολομβία, ενώ για τον Ουρίμπε ανέφεραν ότι έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική.

Στην αρχή του Μουντιάλ απειλές για τη ζωή του είχε δεχθεί και ο Κάρλος Σάντσες, γιατί είχε αποβληθεί στο ματς με την Ιαπωνία. Οι κολομβιανοί ποδοσφαιριστές διαμαρτύρονται στο μεταξύ για τη διαιτησία, υπoστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός Γκέιτζερ ευνόησε την αγγλική ομάδα. Ο Ρανταμέλ Φαλκάο θεωρεί «περίεργο» το γεγονός ότι ορίστηκε ένας αμερικανός διαιτητής να διευθύνει αγώνα της Αγγλίας και πως σε αμφισβητούμενες φάσεις ευνοούσε πάντοτε τα Τρία Λιοντάρια.

Αρκετοί πρώην διαιτητές από το Νησί υποστηρίζουν ωστόσο πως ο Γκέιτζερ χαρίστηκε στον Βίλμαρ Μπάριος όταν αντί να του δείξει κόκκινη κάρτα για χτύπημα εκτός φάσης στον Χέντερσον, του έδειξε την κίτρινη.