Το βράδυ της 20ής Ιουνίου του 2013 που ο ΛεΜπρον Τζέιμς οδήγησε τους Μαϊάμι Χιτ στο repeat απέναντι στους Σαν Αντόνιο Σπερς, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς διαχειρίζεται την πίεση και το γεγονός ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του…

Hμουν παρών σε αυτήν τη σκηνή στην αίθουσα Τύπου της American Airlines Arena του Μαϊάμι και δεν θα ξεχάσω ποτέ τον μορφασμό του. Χαμογέλασε και έδωσε μια απάντηση που περισσότερο ακουγόταν ως η συμπυκνωμένη στάση ζωής ενός από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών.

«Είμαι ο ΛεΜπρον Τζέιμς από το Ακρον του Οχάιο. Είμαι από το κέντρο της πόλης και δεν αναμενόταν να βρίσκομαι εδώ. Αρκετά»!

Πράγματι, το παιδί που έφερε στη ζωή στις 30 Δεκεμβρίου του 1984 μια δεκαεξάχρονη κοπέλα και υπήρξε καρπός μιας περιστασιακής ερωτικής συνεύρεσης με τον κακοποιό Αντονι ΜακΚλέλαντ, δεν αναμενόταν να βρίσκεται εκεί…

Πέρα από κάθε φαντασία

Βασικά δεν αναμενόταν να βρίσκεται πουθενά! Η Γκλόρια Μαρί Τζέιμς γύριζε από το πρωί ώς το βράδυ για να βρει μια δουλειά, άλλαζαν διαρκώς σπίτια, το φαγητό δεν τους περίσσευε και στην τρυφερή ηλικία των εννέα ετών ο ΛεΜπρον μετακόμισε στο σπίτι της οικογένειας του (προπονητή ποδοσφαίρου) Φρανκ Γουόκερ για να μεγαλώσει μέσα σε καλύτερες συνθήκες.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, αυτό το ταλαιπωρημένο από τη φτώχεια και τις στερήσεις παιδί διαφεντεύει το μπασκετικό star system και προφανώς δεν αναμενόταν να βρίσκεται εδώ…

Και καλά να βρίσκεται στο κέντρο του Οχάιο, όπου έχει περάσει κιόλας τα τριάντα από τα 34 χρόνια της ζωής του, αυτό πάει κι έρχεται. Αλλά το να βρίσκεται πια στην Πόλη των Αγγέλων, ε, αυτό πια ξεπερνάει όχι μονάχα τη λογική, αλλά και τη φαντασία! Από το Κλίβελαντ, που λόγω της ασχήμιας του αποκαλείται «mistake on the lake», μέχρι το Χόλιγουντ και το Μπρόντγουεϊ η απόσταση είναι τεράστια και όχι μονάχα από χιλιομετρικής πλευράς, αλλά ο King James την υπερκαλύπτει με ένα βηματάκι…

Ή μάλλον με ένα fade way shot που τα ‘χει κιόλας για σπεσιαλιτέ!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο λεγάμενος άφησε το βασίλειό του στο Κλίβελαντ και χτίζει από τα… μπετά κιόλας έναν χρυσοποίκιλτο θρόνο στο Λος Αντζελες, ελπίζοντας ότι κάθε πρωί που θα ξυπνάει και θα ατενίζει από το παράθυρο της έπαυλής του, στον αντικρινό λόφο του Μount Lee, την ταμπέλα που γράφει Hollywood θα ενσαρκώνει τους πόθους των Λέικερς να ξανακυλήσουν στον βούρκο της παλιάς αμαρτίας!

Να ξαναζωντανέψουν το περιλάλητο showtime, εννοώ, για το οποίο πάσχιζε και το έκανε λάβαρο εκείνος που το συνέλαβε ως ιδέα μέσα σε ένα περίφημο κλαμπ, του έδωσε σάρκα και οστά και το πήρε πριν από πέντε χρόνια στον τάφο του. Το ίδιο άλλωστε συνέβη και στην αντίπερα όχθη με το Celtics mystique που καταχώνιασε στη δική του τελευταία κατοικία ο αοίδιμος «πατριάρχης» των Βοστωνέζων Ρεντ Αουερμπαχ!

Η αρχή όλων

Σε ένα κλαμπ, ονόματι The Horn, που βρίσκεται στο Wilshire Boulevard της Σάντα Μόνικα, γεννήθηκε το showtime και ελέω του ονόματός του προφανώς ο συχωρεμένος ιδιοκτήτης τους Τζέρι Μπας αισθάνθηκε πως εκεί βρήκε το δικό του κέρας της Αμάλθειας, από το οποίο τράφηκε ο μύθος των Λέικερς.

O Mπας σύχναζε σε αυτό το νυχτερινό κλαμπ από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και πάντοτε έμενε έκθαμβος από το μοναδικό σόου που εξελισσόταν κάθε βράδυ υπό το βλέμμα του τζετ σετ της Καλιφόρνιας. Μέσα σε μια απολύτως χολιγουντιανή ατμόσφαιρα χαμήλωναν ξαφνικά τα φώτα και την ώρα που έβγαιναν στην πίστα οι τραγουδιστές και οι χορεύτριες, ακουγόταν η μπάσα φωνή του κονφερασιέ να αναγγέλλει με στόμφο τα επιγενόμενα…

It’s showtime!

Ο Τζέρι Μπας αγόρασε τους Λέικερς το 1979 από τον Τζακ Κουκ, που πρόλαβε προτού φύγει να κάνει ένα ανεκτίμητο δώρο στην ομάδα, στην πόλη και σε ολόκληρο τον μπασκετικό γαλαξία: στο δίλημμα Ερβιν Τζόνσον ή Σίντνεϊ Μόνκριφ ο τότε ιδιοκτήτης επέλεξε τον πρώτο γοητευμένος από το στυλ και κυρίως από το χαμόγελό του.

Δεν είχε και άδικο, καθότι το χαμόγελο του Μάτζικ είναι το πιο διάσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας έπειτα από εκείνο που με αινιγματικό και συνάμα αριστουργηματικό τρόπο αποτύπωσε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι στη φάτσα της Τζοκόντα!

Το πορτρέτο της Μόνα Λίζα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και εκείνο του Μάτζικ κοσμεί το μπασκετικό πάνθεον…