Στις 12.00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με θέμα την οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Τη διεξαγωγή της συζήτησης είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε στην επιστολή του ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες» αλλά να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες διότι «η περίφημη «καθαρή έξοδος» δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «καθαρή είσοδο» σε τέταρτο μνημόνιο», να ενημερώσει για τις περικοπές που έρχονται και να απολογηθεί για τα δεινά που έφεραν οι πολιτικές του επιλογές.

Η συζήτηση θα ανοίξει με την ομιλία του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων.

Στη συζήτηση αναμένεται να λάβει μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Τι θα πουν

Προβλέπεται δεύτερος κύκλος ομιλιών του πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και των υπουργών και τη συζήτηση αναμένεται να κλείσει με τριτολογία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται σκληρή πολιτική αντιπαράθεση καθώς θα ανοίξουν όλα τα θέματα, και κυρίως η υπόθεση του Μακεδονικού και οι παλινωδίες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελευταία ουσιαστικά σύγκρουση της φετινής κοινοβουλευτικής περιόδου θα υπάρξουν πολλές προσωπικές αναφορές σε μια μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη.
Αλλωστε, η ημέρα είναι τέτοια που «σηκώνει» μεγάλη φόρτιση καθώς είναι τα τρία χρόνια από το δημοψήφισμα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη… προεκλογική μάχη καθώς η χώρα έχει ήδη μπει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο όπου το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης έχει χτυπήσει κόκκινο.
Θα είναι σε η σημερινή συνεδρίαση προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, με τα βασικά θέματα στο τραπέζι να είναι το Μακεδονικό, η οικονομία και η έξοδος από τα μνημόνια και βεβαίως η κωμικοτραγική εικόνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι υπόνοιες για νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησής του αποκλείοντας τις πρόωρες εκλογές και θα μιλήσει εκτενώς για την μετά μνημόνιο εποχή και την έξοδο από την κρίση.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναιρέσει τα μέτρα ύψους 5,2 δις που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τότε είναι σαφές για τη ΝΔ ότι υπάρχει ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση, με τακτικούς ελέγχους από τους θεσμούς.
Και θα αναφερθεί και στις δηλώσεις Τσακαλώτου για τα υψηλά πλεονάσματα.