Ο γιος του ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε στη Συρία τη Δευτέρα από τρεις τηλεκατευθυνόμενους ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν τη σπηλιά όπου κρυβόταν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράκ την Τετάρτη.

Την Τρίτη, το Αμακ, όργανο προπαγάνδας του ΙΚ, μετέδωσε ότι «ο Χουντχάιφα αλ Μπάντρι, ο γιος του χαλίφη (…) σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον των Νουσαϊρίγια και των Ρώσων σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην επαρχία Χομς», στο κεντρικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Ο όρος Νουσαϊρίγια χρησιμοποιείται από το ΙΚ όταν αναφέρεται στους Αλεβίτες, τη μειονότητα στην οποία ανήκει ο σύρος πρόεδρος.

Είχε τρεις εξόδους

Σύμφωνα με τα Γεράκια, μονάδες των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών, που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών και ειδικεύονται στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ, 30 ηγετικά στελέχη των «τρομοκρατών» και σωματοφύλακες του γιου του Μπαγκντάντι βρίσκονταν μέσα στη σπηλιά, που διαθέτει τρεις εξόδους, στην επαρχία Χομς. Οι 11 εξ αυτών σκοτώθηκαν στο πυραυλικό πλήγμα.

Στις 22 Ιουνίου, ο Χουντχάιφα αλ Μπάντρι είχε γλιτώσει στη Συρία από προηγούμενη επιδρομή της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας, στην οποία δύο από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ο Σαούντ Μοχάμεντ αλ Κούρντι, παντρεμένος με τη Ντούα, κόρη του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά.

Ο γιος «δεν ήταν μαχητής, πόσο μάλλον καμικάζι, ήταν αντιθέτως εικόνισμα που περιφερόταν από το ένα σημείο στο άλλο για να τονώνει το ηθικό των τζιχαντιστών», υποστήριξαν τα Γεράκια.

Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν ελέγχει πλέον παρά μόνο μερικούς θύλακες στην έρημο της επαρχίας Χομς, στην ανατολική Συρία, και στο Ιράκ.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι – ο θάνατος του οποίου έχει αναγγελθεί αρκετές φορές – ζει ακόμη: βρίσκεται στη Συρία, κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, υποστήριξε στις αρχές Μαΐου ιρακινός αξιωματούχος.