Αντιμέτωποι με έναν διπλό αιφνιδιασμό βρέθηκαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ μέσα σε λίγες ώρες. Διότι ουδείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα γνώριζε πως ο Πάνος Καμμένος χθες το πρωί θα έθετε αιφνιδιαστικά την πρόταση «εκλογές ή δημοψήφισμα» για το Σκοπιανό κι ότι νωρίτερα θα γύριζε την πλάτη στο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν στους διαδρόμους της Βουλής αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους συναδέλφους τους του ΣΥΡΙΖΑ πως ούτε οι ίδιοι γνώριζαν ποιες ήταν αυτές οι επείγουσες τηλεφωνικές επαφές που κράτησαν τον Καμμένο μακριά από τον Τσίπρα.

Κι ενώ ορισμένοι βουλευτές προσπαθούσαν να διαλύσουν την αμηχανία, υποστηρίζοντας πως δεν θα απειληθεί η κυβερνητική συνοχή, λίγες ώρες αργότερα ήρθε ο νέος αιφνιδιασμός από την πλευρά του αρχηγού.

Το επόμενο πρωί ο Καμμένος ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εθνικών εκλογών και τότε σήμανε συναγερμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ξαφνιάστηκε από την πρότασή του.

Η μετατόπιση του Καμμένου από το «δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία αλλά θα στηρίξουμε την κυβέρνηση» που ήταν η επίσημη θέση των ΑΝΕΛ μέχρι το «δημοψήφισμα ή εκλογές», όχι μόνο «βραχυκύκλωσε» αλλά και δίχασε την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα αποτελεί κοινή πεποίθηση των βουλευτών πως ο Καμμένος έχει χαράξει αυτόνομη πορεία.

Δύο γραμμές. Για αυτό και η στρατηγική του αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, η οποία παρουσιάζει δύο γραμμές. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εμμένει στη γραμμή στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Κώστας Ζουράρις ξεκαθάρισε χθες πως δεν σκοπεύει να ρίξει την «αριστερή κυβέρνηση» του Τσίπρα και η Ελενα Κουντουρά δείχνει να φλερτάρει υπογείως με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη γραμμή του «ναι». Από την άλλη, ο Βασίλης Κόκκαλης και η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, αν και θεωρούνται «σκληρότεροι» απέναντι στη συμφωνία, δεν «καλωσόρισαν» την πρόταση Καμμένου να ρίξουν την κυβέρνηση ούτε την απαίτηση για δημοψήφισμα. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους μάλιστα εξέφρασαν την άποψη πως η θέση των ΑΝΕΛ είναι η καταψήφιση της συμφωνίας και μόνον αυτό.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι βουλευτές φαίνεται να μετράνε τις αντοχές τους και δεν αποκλείεται, αν συνεχίσει ο Καμμένος να τους αιφνιδιάζει, να υπάρξουν εξελίξεις και αποχωρήσεις.