Αυξάνονται μεν και με ταχείς ρυθμούς οι θέσεις απασχόλησης παγκοσμίως, ωστόσο με αργές ταχύτητες ανεβαίνουν οι μισθοί.

Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τις προβλέψεις απασχόλησης του 2018 και σύμφωνα με το περιεχόμενό της το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 15-74 ετών έφθασε 61,7% στη ζώνη των κρατών-μελών του Οργανισμού στα τέλη του 2017.

Οπως τονίζεται σχετικώς, για πρώτη φορά υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι με δουλειά σήμερα από ό,τι πριν από την κρίση.Το ποσοστό απασχόλησης στον ΟΟΣΑ αναμένεται να φθάσει το 62,1% ως το τέλος του τρέχοντος έτους και το 62,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Μερικές από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις σημειώθηκαν στις μειονεκτούσες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, οι μητέρες με μικρά παιδιά, οι μετανάστες.

Τα ποσοστά ανεργίας είναι χαμηλότερα ή πλησιέστερα σε επίπεδα προ κρίσης στις περισσότερες χώρες.Ωστόσο οι κενές θέσεις εργασίας έφθασαν επίσης σε υψηλά επίπεδα στην Ιαπωνία, στη ζώνη του ευρώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία.Το ποσοστό ανεργίας του ΟΟΣΑ προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται, φθάνοντας το 5,3% στο τέλος του 2018 και το 5,1% το επόμενο έτος.Η εικόνα όμως εξακολουθεί να είναι ανάμεικτη όσον αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, ενώ η φτώχεια έχει αυξηθεί μεταξύ του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, φθάνοντας το 10,6% το 2015 σε σύγκριση με 9,6% μία δεκαετία νωρίτερα.

Στον αντίποδα όμως, η άνοδος των μισθών παραμένει εξαιρετικά αργή συγκριτικά με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Στο τέλος του 2017 ο ρυθμός αύξησης των ονομαστικών μισθών στην περιοχή του ΟΟΣΑ ήταν μόνο ο μισός συγκριτικά με τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Για την ακρίβεια, αναφέρεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2007, όταν ο μέσος όρος των ποσοστών ανεργίας των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν περίπου ο ίδιος με τον σημερινό, 5,8% έναντι 3,2% το 4ο τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Οργανισμός απέδωσε εν μέρει το χάσμα μεταξύ θέσεων εργασίας και μισθών και στις ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικά εταιρίες. Θα μπορούσαν να κατηγορηθούν εν μέρει για την αδύναμη αύξηση των μισθών, η οποία επιβραδύνθηκε κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ στο 1,2% από 2,2% πριν από την κρίση.

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας έχει δημιουργηθεί από έναν μικρό αριθμό καινοτόμων επιχειρήσεων που επενδύουν μαζικά στην τεχνολογία αλλά απασχολούν λίγους εργαζομένους σε σύγκριση με άλλες, πιο παραδοσιακές εταιρείες.