Οταν η Ροχάια Ναασάν γεννήσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, τόσο η ίδια όσο και το μωρό της θα ενταχθούν σε μία νέα κατηγορία στα μάτια του δανέζικου νόμου. Καθώς μένει σε μία φτωχή γειτονιά μεταναστών που περιγράφεται από την κυβέρνηση ως «γκέτο», η Ροχάια θα είναι αυτό που οι δανέζικες εφημερίδες αποκαλούν «μητέρα των γκέτο» και το αγοράκι της ένα «παιδί των γκέτο». Από την ηλικία του ενός έτους, λοιπόν, θα χωρίζεται υποχρεωτικά από την οικογένειά του 25 ώρες την εβδομάδα – η ώρα του ύπνου μη συμπεριλαμβανομένη – ώστε να διδαχθεί τις «δανέζικες αξίες», συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και της δανέζικης γλώσσας. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή των προνοιακών επιδομάτων. Ολα αυτά, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες της Δανίας έχουν δικαίωμα να επιλέξουν κατά πόσο θα εγγράψουν τα παιδιά τους στην προσχολική εκπαίδευση μέχρι την ηλικία των έξι.

ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ. Με τη Δανία να οδεύει προς κοινοβουλευτικές εκλογές του χρόνου και το ακροδεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα να ορίζει εν πολλοίς τη συζήτηση σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν προωθεί όπως επισημαίνουν οι «New York Times» μία νέα σειρά σκληρών νόμων για τη ρύθμιση της ζωής σε 25 θυλάκους χαμηλών εισοδημάτων, που κατοικούνται κυρίως από μουσουλμάνους. Πολιτικοί που χρησιμοποιούσαν άλλοτε τη λέξη «ενσωμάτωση» μιλούν πλέον ανοιχτά για «αφομοίωση». Και η λέξη «γκέτο» χρησιμοποιείται πλέον εντελώς απενοχοποιημένα. Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο Ράσμουσεν είχε προειδοποιήσει πως τα «πλοκάμια» των γκέτο «μπορεί να φτάσουν στους δρόμους» διασπείροντας τη βία και πως, εξαιτίας των γκέτο, «ρήγματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον χάρτη της Δανίας».

Πολλοί, βέβαια, από τους μετανάστες και τα παιδιά τους που ζουν σε «γκέτο» έχουν τοποθετηθεί εκεί από την ίδια την κυβέρνηση. Και πολλοί θα προτιμούσαν να ζουν αλλού. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Κοινοβούλιο να περάσει ή να συζητεί νόμους που επιτρέπουν, για παράδειγμα, στα δικαστήρια να διπλασιάζουν τις ποινές για κάποια αδικήματα εφόσον διαπράττονται σε μία από τις 25 γειτονιές που έχουν χαρακτηριστεί ως «γκέτο». Ενας άλλος υπό συζήτηση νόμος προβλέπει τετραετή ποινή φυλάκισης για όσους μετανάστες υποχρεώνουν τα παιδιά τους να κάνουν παρατεταμένες επισκέψεις στη χώρα καταγωγής τους. Το Δανικό Λαϊκό Κόμμα πρότεινε επιπλέον απαγόρευση κυκλοφορίας για «τα παιδιά των γκέτο» μετά τις 8 το βράδυ – αλλά αυτή η πρόταση κρίθηκε υπερβολική.