Παράταση ζωής πήρε η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ που απειλήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες την εκβίαζε με παραίτηση σχετικά με την πολιτική για το Μεταναστευτικό. Ο Ζεεχόφερ απέσυρε την απειλή του έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιβάλλει πλέον τα πιο αυστηρά μέτρα που είχε απαιτήσει.

Η Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συμφωνία», αναφερόμενη στα κλειστά κέντρα ασύλου στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις. «Θέλουμε από τη μια να φτιάξουμε τα κέντρα τράνζιτ στη Γερμανία και από εκεί να γίνονται οι επαναπροωθήσεις προς τις χώρες στις οποίες καταγράφηκαν οι αιτούντες άσυλο» τόνισε. «Ετσι διατηρείται το πνεύμα συνεργασίας στην ΕΕ και ελέγχεται η δευτερεύουσα μετανάστευση». Η καγκελάριος τόνισε πως η συμφωνία επιτρέπει στη χώρα της να λάβει «εθνικά μέτρα» προκειμένου να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών.

Ο Ζεεχόφερ, επικεφαλής της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης που συμμετέχει στην κυβέρνηση Μέρκελ, είχε επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί και από το υπουργείο και από την ηγεσία του κόμματός του εάν η καγκελάριος δεν συναινούσε σε ελέγχους στους οποίους αντιτίθετο, που θα περιλάμβαναν την επαναπροώθηση κάποιων προσφύγων πίσω στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. «Επειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων καταλήξαμε σε πολύ βιώσιμη συμφωνία για το πώς μπορούμε στο μέλλον να εμποδίσουμε την παράνομη μετανάστευση στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας» δήλωσε ο βαυαρός πολιτικός βγαίνοντας από τα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει στο τιμόνι του υπουργείου Εσωτερικών.

ΤΑ «ΚΕΝΤΡΑ ΤΡΑΝΖΙΤ». Οπως έγραψε η «Bild» στην ηλεκτρονική της σελίδα, αυτό που συζητείται αφορά τη δημιουργία «κέντρων τράνζιτ» στη Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Bild» από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται», παρότι η καγκελάριος φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή σε χώρες όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία.

Οι ηγετικές ομάδες των δύο συντηρητικών κομμάτων της γερμανικής κυβέρνησης συνεδρίαζαν από το απόγευμα παρουσία της Μέρκελ, αλλά χωρίς τον υπουργό Εσωτερικών. Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προσπαθήσει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής, υποδεχόμενος στο γραφείο του την Ανγκελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ. Η καγκελάριος είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η διαμάχη μεταξύ Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών θα τερματιζόταν χθες το βράδυ, όπως κι έγινε. «Υπάρχει ισχυρή επιθυμία για επίλυση» είπε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Παρά την αισιοδοξία της, που τελικά δικαιώθηκε, κυκλοφορούσαν πολλά σενάρια για την επόμενη μέρα, έπειτα από αυτή την πρωτοφανή κυβερνητική κρίση στη Γερμανία. Και έχουν ενδιαφέρον, διότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι, καθώς το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη δεν λύνεται, δεν θα ξεσπάσει εκ νέου κρίση, ενόψει μάλιστα και των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία.

Ενα από αυτά ήταν η απλή αντικατάσταση Ζεεχόφερ από ένα άλλο στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, ώστε να μην πέσει η κυβέρνηση. Πιθανότεροι διάδοχοί του θεωρήθηκαν ο κοινοβουλευτικός ηγέτης Αλεξάντερ Ντόμπριντ και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν. Και οι δύο κινούνται στη σκληρή γραμμή Ζεεχόφερ στο Μεταναστευτικό, το οποίο θα παραμείνει ωρολογιακή βόμβα στην κυβέρνηση της Μέρκελ.

Ενα δεύτερο σενάριο ήταν η διάλυση του μεγάλου συνασπισμού με την αποχώρηση του CSU. Κάτι τέτοιο δεν σήμαινε αυτόματα και παραίτηση της καγκελαρίου. Βάσει του γερμανικού Συντάγματος, η αρχή της δεδηλωμένης αφορά το πρόσωπο της καγκελαρίου και όχι τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Μέρκελ μπορούσε να συνεχίσει ως καγκελάριος κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και ad hoc πλειοψηφίες είτε με τους Πράσινους είτε με τους Φιλελεύθερους (FDP).

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα είναι ασταθής στο εσωτερικό και ασθενής στην ΕΕ. Οι Σοσιαλδημοκράτες απέκλεισαν έγκαιρα το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν σε εκλογή άλλου καγκελαρίου από την παρούσα Βουλή πλην της Μέρκελ, κόβοντας τις ελπίδες των αντιπάλων της που επιδίωκαν ταυτόχρονη απομάκρυνση Μέρκελ και Ζεεχόφερ.

Ως σενάριο στο τραπέζι έπεσε και η πιθανή συγκυβέρνηση με τους Πράσινους μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες. «Εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον η δική μας κυβέρνηση, θα τηρήσουμε πολύ υπεύθυνη στάση. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» έλεγε ο πρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Υπεύθυνη στάση» υποσχέθηκε και η κοινοβουλευτική ηγέτις των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ – Εκερτ.