Είναι πια 92 χρόνων. Και μπορεί να διατηρεί ένα βαρύ πρόγραμμα –μόνο μέσα στο 2017 παρέστη σε 296 επίσημες εκδηλώσεις -, αλλά ο χρόνος πια κυλάει για αυτήν αντίστροφα, δεν γίνεται αλλιώς. Τα βρετανικά ταμπλόιντ επιμένουν πως έχει εδώ και καιρό φοβερούς πόνους στα γόνατα, τόσο που ενίοτε δυσκολεύεται να μένει όρθια, αλλά αρνείται να υποβληθεί σε επέμβαση, φοβούμενη τον χρόνο της ανάρρωσης. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η βασίλισσα Ελισάβετ, γιατί περί αυτής ο λόγος, ακύρωσε προγραμματισμένη παρουσία της στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου για τη 200ή επέτειο από την ίδρυση του Τάγματος του Αρχάγγελου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου. Η σχετική βασιλική ανακοίνωση επισήμαινε πως υπέφερε απλώς από ένα «καλοκαιρινό κρύωμα» και πως δεν χρειάστηκε καν να κληθεί γιατρός. Φαίνεται όμως πως η βρετανική κυβέρνηση εντείνει τις προετοιμασίες για τον θάνατο της Ελισάβετ. Σύμφωνα με τους «Times», μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά υπουργοί συμμετείχαν σε μια «πρόβα τζενεράλε».

ΚΩΔΙΚΟΣ «CASTLE DOVE». Η χρονική σύμπτωση της «πρόβας θανάτου» και της αδιαθεσίας της βασίλισσας μάλλον ήταν τυχαία. Η αποκάλυψη της πρώτης από τον Τύπο μάλλον όμως δεν ήταν: ίσως να είναι και αυτό μέρος της διαδικασίας «ήπιας διαδοχής», η οποία εξοικειώνει το βρετανικό κοινό με τη θνητότητα της γυναίκας που φορά το στέμμα εδώ και 66 χρόνια. Η «άνευ προηγουμένου» και «άκρως μυστική» σύσκεψη υπουργών και δημόσιων λειτουργών (με τους πρώτους να συμμετέχουν για πρώτη φορά σε παρόμοια συνάντηση) πραγματοποιήθηκε σε ένα μπούνκερ του Γουάιτχολ που χρησιμοποιείται συνήθως από την κυβέρνηση σε περιπτώσεις έκτακτων εθνικών αναγκών. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, η υπουργός που διαχειρίζεται τις σχέσεις με τη Βουλή των Κοινοτήτων Αντρεα Λίντσομ, ο ντε φάκτο υπαρχηγός της Τερίζα Μέι, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός Σκωτίας Ντέιβιντ Μαντέλ καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειακών Αρχών στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ. Η «άσκηση» δεν θα μπορούσε παρά να έχει και την πρέπουσα, όσο και αινιγματική κωδική ονομασία: «Castle Dove», κάτι σαν «Η Περιστερά του Κάστρου».

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Στο επίκεντρο βρέθηκε η επονομαζόμενη D+1, η πρώτη μέρα μετά τον θάνατο της βασίλισσας, που θα σημάνει και την έναρξη ενός επίσημου δεκαήμερου πένθους. Οι υπουργοί κλήθηκαν να συζητήσουν και να σχεδιάσουν λεπτομέρειες όπως το τάιμινγκ της δήλωσης που θα γίνει από την (;) πρωθυπουργό ή η σύγκληση του 600μελούς Συμβουλίου του Στέμματος στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου, ώστε να συγκροτηθεί το 150μελές Συμβούλιο της Διαδοχής που θα ανακηρύξει τον νέο βασιλιά –τον Κάρολο Γ’. Στην πραγματικότητα, βέβαια, βρετανοί αξιωματούχοι τελειοποιούν την «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» («Operation London Bridge»), τα σχέδια αναφορικά με την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας και τη διαδοχή της εδώ και χρόνια. Μέχρι πολύ πρόσφατα, ωστόσο, το θέμα θεωρούνταν και αντιμετωπιζόταν τόσο επισήμως όσο και δημοσίως ως ταμπού.

Η «Guardian» είχε αποκαλύψει πέρυσι αρκετές λεπτομέρειες. Τη φράση που θα χρησιμοποιήσει ο προσωπικός γραμματέας της βασίλισσας προκειμένου να ενημερώσει τον ομόλογό του στην Ντάουνινγκ Στριτ για τον θάνατό της: «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» –αν και πιστεύεται ότι έχει πλέον βρεθεί νέα συνθηματική φράση. Το ποιος θα είναι μάρτυρας του θανάτου της –ο επικεφαλής των γιατρών της καθώς και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Τη χορογραφία της ανακοίνωσης –πρώτα θα ενημερωθούν οι ηγέτες των 15 χωρών που έχουν ως αρχηγό του κράτους τη βασίλισσα, πριν τοποθετήσει ένας βασιλικός υπηρέτης το αγγελτήριο στις πύλες των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Η βασιλική σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τέσσερις ημέρες. Ο νέος βασιλιάς θα σπεύσει σε περιοδεία στην Ουαλία και τη Σκωτία. Μια ολόκληρη εποχή θα έχει κλείσει, μια νέα όσο και αβέβαιη εποχή θα αρχίζει.