Επιστολές με έντονες εκφράσεις έστειλε ο πρόεδρος Τραμπ στους ηγέτες αρκετών χωρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, του Βελγίου, της Νορβηγίας και του Καναδά, απαιτώντας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ χάνουν την υπομονή τους με αυτό που αποκάλεσε «αποτυχία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις ασφάλειας», το οποίο προβλέπει η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τα γράμματα αυτά, που στάλθηκαν τον περασμένο μήνα, είναι η τελευταία ένδειξη της κόντρας μεταξύ του Τραμπ και των συμμάχων των ΗΠΑ, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Πολλοί θεωρούν ότι εκεί θα φανεί η δέσμευση του προέδρου Τραμπ προς τη Συμμαχία, καθώς έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την αξία του ΝΑΤΟ και έχει ισχυριστεί ότι τα μέλη του εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ.

Οι επικρίσεις του Τραμπ, σύμφωνα με τους «New York Times», αυξάνουν την πιθανότητα μιας νέας αντιπαράθεσης με τους συμμάχους της Αμερικής, έπειτα μάλιστα από τα γεγονότα της Συνόδου Κορυφής του G7 τον περασμένο μήνα στο Κεμπέκ. Τότε ο Τραμπ επιτέθηκε στους άλλους ηγέτες, ενισχύοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη διάσπαση του κοινού μετώπου απέναντι στη Ρωσία. Εκφράζονται φόβοι πως η Σύνοδος Κορυφής, αντί να αναδείξει την αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων έναντι της Μόσχας, θα υπογραμμίσει τα μεγάλα χάσματα που υπάρχουν εντός της Συμμαχίας. Κάτι που θα χαροποιούσε τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ στο Ελσίνκι λίγες ημέρες αργότερα.

Στις επιστολές του, ο αμερικανός πρόεδρος υπαινίσσεται ότι έπειτα από άνω του ενός έτους δημόσια και ιδιωτικά παράπονά του οι σύμμαχοι δεν κάνουν αρκετά για να μοιραστούν τα βάρη της συλλογικής άμυνας –ενδέχεται να εξετάζει κάποια αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

«Οπως συζητήσαμε στη διάρκεια της επίσκεψής σας τον Απρίλιο, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι κάποιοι σύμμαχοι δεν κάνουν τα όσα υποσχέθηκαν» έγραψε ο Τραμπ στην ιδιαίτερα δηκτική επιστολή του προς τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αφιερώνουν πολλά κεφάλαια για την άμυνα της Ευρώπης όταν η οικονομία της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής, πηγαίνει καλά και οι προκλήσεις στην ασφάλεια είναι πολλές. Αυτό πλέον δεν είναι βιώσιμο για εμάς. Ανησυχούμε».

Το παράπονο προς πολλές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν εκπληρώνουν τη δέσμευση που έκαναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014, να αφιερώνουν 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Οι αμερικανοί πρόεδροι εκφράζουν παράπονα για το θέμα εδώ και πολλά χρόνια, όμως ο Τραμπ πήγε την κριτική πολύ πιο μακριά, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι από τους πιο στενούς συμμάχους της χώρας του είναι τζαμπατζήδες που εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει να μελετά αναλυτικά μια μεγάλη απόσυρση στρατευμάτων της από τη Γερμανία –ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι 35.000 αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν σε γερμανικό έδαφος.

Στην έντονη επιστολή του κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι η Γερμανία έχει μερίδιο ευθύνης για το ότι οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ δεν ξοδεύουν όσα θα έπρεπε. «Οι μικρές δαπάνες της Γερμανίας για την άμυνα υπονομεύουν την ασφάλεια της Συμμαχίας και δικαιολογούν τους άλλους συμμάχους που επίσης δεν προτίθενται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως προς τις αμυντικές δαπάνες, επειδή οι υπόλοιποι σας βλέπουν ως πρότυπο» ανέφερε.

Η ανησυχία

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν θορυβηθεί με τις επιστολές αυτές, καθώς θυμούνται πώς αντέδρασε ο απρόβλεπτος Τραμπ στα εμπορικά ζητήματα και ανησυχούν μήπως οι αντιδράσεις του επεκταθούν και σε θέματα ασφάλειας.