Ενα σύντομο ταξίδι ώς το Σβατς, για τις ανάγκες του δεύτερου καλοκαιρινού φιλικού, και έπειτα πίσω στο Ζέεφελντ, για την τελευταία διανυκτέρευση πριν από την επιστροφή στη βάση. Και για όσους πιθανόν δεν κατάλαβαν, κάπου εδώ ο πρώτος κύκλος προετοιμασίας του Ολυμπιακού ολοκληρώνεται. Οι Ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν την Μποτοσάνι από τη Ρουμανία (19.00) και αύριο γυρίζουν στην Ελλάδα έχοντας κλείσει ένα σημαντικό μέρος της καλοκαιρινής δουλειάς. Κυρίως όμως έχοντας φροντίσει να θέσουν βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας.

Οχι, αυτό δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε ποδόσφαιρο. Αυτό θέλει προφανώς τον μπόλικο χρόνο του. Σε ένα κομμάτι προετοιμασίας ωστόσο δεν χωρά μόνο η φυσική κατάσταση –και οι πρώτες επεμβάσεις τακτικής. Για να γίνεις ομάδα, χρειάζονται και άλλα πολλά. Χρειάζεται καλή επικοινωνία, χρειάζεται οι ποδοσφαιριστές να νιώσουν ότι ο προπονητής έχει τον τρόπο να τους οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι, χρειάζεται η δημιουργία μιας παρέας που σταδιακά θα προσθέτει νέα μέλη στον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου ρόστερ. Λεπτομέρειες, από εκείνες που τις περισσότερες φορές κάνουν και τη διαφορά. Πόσω μάλλον όταν ξεκινάς κάτι από την αρχή.

Ολα τα παραπάνω τα επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας άνθρωποι που είναι σε θέση να κατανοούν αυτά τα… μικρά και κυρίως που είναι σε θέση να συγκρίνουν. Το φέτος με το πέρυσι, με το πρόπερσι κ.λπ. Τη δουλειά, τους χαρακτήρες, την εξέλιξη. Χαμογελούν με ικανοποίηση λοιπόν αυτό το διάστημα προτού απαντήσουν στην ερώτηση για την πρώτη τους εκτίμηση. Εξελίσσεται καλά το πρότζεκτ των Ερυθρολεύκων και σε αυτές τις περιπτώσεις ο παρονομαστής αφορά κυρίως τον προπονητή και τον τρόπο της σταδιακής παρέμβασής του. Στην προκειμένη, η παρέμβαση του Πέδρο Μαρτίνς που μέχρι τώρα κερδίζει τις εντυπώσεις όχι μόνο για τη μεθοδικότητά του, αλλά και για τον συνολικό τρόπο λειτουργίας του. Στο γήπεδο αλλά και σε ό,τι αφορά την επικοινωνία του με τους ποδοσφαιριστές. Αυστηρός, λάτρης της πειθαρχίας, αλλά όχι απόμακρος. «Εχει τον τρόπο του» μας είπαν και προφανώς δεν έχουμε λόγο να μην το πιστέψουμε. Οπως έχει τον τρόπο του να περνά και αυτό που θέλει στη δουλειά του.

Λεπτομέρεια

Στο Ζέεφελντ ο Πορτογάλος δουλεύει πολύ στο αερόβιο κομμάτι αυτές τις ημέρες. Το κάνει όμως μέσα από το ποδόσφαιρο. Την ίδια στιγμή προσέχει κάθε λεπτομέρεια μέσω και των συνεργατών του. Επιμένει πολύ, για παράδειγμα, στο θέμα της διατροφής, χρησιμοποιεί πάρα πολύ την ανάλυση και τις συζητήσεις με τους ποδοσφαιριστές μπαίνοντας σε κάποια πρώτα βασικά θέματα τακτικής. Καταλαβαίνει τη ρουτίνα της επανάληψης και ψάχνει τρόπους για να κεντρίζει το ενδιαφέρον (όπως, για παράδειγμα, με την απόφαση, αντί για προπόνηση την Κυριακή το απόγευμα, η ομάδα να γράψει χιλιόμετρα στα πόδια της σε μια βόλτα με ποδήλατα ώς τη λίμνη που είναι κοντά στο χωριό όπου έχει καταλύσει η αποστολή). Σχηματίζει το φόντο πάνω στο οποίο θα προκύψει το νέο παζλ.