Τέσσερις θεατρικές παραστάσεις και μία παράλληλη δράση, που αφορά ένα εργαστήρι για τον σχεδιασμό και την κατασκευή μίας φορητής σκηνής, περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου, που θα φιλοξενηθούν από τις 5 έως τις 27 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου.

Το εργαστήρι «Σκηνή επί Πόλεως» αποτελεί ένα νέο πρότζεκτ που υλοποιείται για πρώτη φορά φέτος και έχει στόχο να δώσει βήμα στους καλλιτέχνες της πόλης να συνεργαστούν και να πειραματιστούν προκειμένου να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα ενισχύει την ιδέα του θεάτρου σε ανοιχτούς χώρους εντός του αστικού ιστού. Απευθύνεται σε νέους δημιουργούς, φοιτητές ή τελειόφοιτους όλων των σχολών τεχνών, όπως επίσης σε τεχνίτες και κατασκευαστές, οι οποίοι θα σχεδιάσουν και θα κατασκευάσουν μία φορητή σκηνή (1Χ1) με τον εξοπλισμό της. Το Σεπτέμβριο θα υλοποιηθεί το εργαστήρι σχεδιασμού και το Νοέμβριο το εργαστήρι κατασκευής, με υπεύθυνους σκηνογράφους τον Γιάννη Κατρανίτσα και την Μαρίνα Γκούμλα, με την υποστήριξη του ομότιμου καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Πέτρου Μαρτινίδη.

Σε ό,τι αφορά τις θεατρικές παραστάσεις, οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου θα ανοίξουν με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στις 5,6 και 7 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια, με πρωταγωνιστές τους Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιο Χειλάκη και Μιχάλη Σαράντη. Θα ακολουθήσει η παράσταση «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, από τις 9-13 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, και στον ρόλο της Ηλέκτρας την Λένα Παπαληγούρα. Η τρίτη παράσταση είναι η κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ, «Από το γάμο…στο διαζύγιο», που θα παρουσιαστεί στις 23 και 24 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και πρωταγωνιστές τους Κώστα Αποστολάκη, Ευγενία Δημητροπούλου, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, Ειρήνη Κουτρουμάνου, Δημήτρη Τσικούρα. Οι Γιορτές θα κλείσουν με το έργο «Αγαμέμνων», στις 27 Ιουλίου, μία παράσταση συρραφή πάνω στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου και την «Ιφιγένεια» του Ευρυπίδη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και με πρωταγωνιστές την Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Γιώργο Παπαπαύλου.

Αναφερόμενη στο μικρής έκτασης πρόγραμμα των φετινών Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου, καθώς και στο ενδεχόμενο «μετάβασής» τους σε μία νέα περίοδο, αλλά και στη νέα δράση των εργαστηρίων, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, δήλωσε, σε συνέντευξη τύπου, ότι οι καλοκαιρινές Γιορτές, παρά τον μικρό αριθμό παραστάσεων, παραμένουν ποιοτικές στα θεατρικά έργα που επιλέγουν, ενώ ανοίγονται προς μία νέα κατεύθυνση, αυτή των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για νέους καλλιτέχνες, προκειμένου ο δήμος να εμπλέξει και να στηρίξει τους ανθρώπους των τεχνών και να αναδείξει το ικανό δυναμικό που υπάρχει στην πόλη.

Οπως τόνισε, ο δήμος θα υποστηρίξει τις καλλιτεχνικές ομάδες, θα προωθήσει το καλό θέατρο, αλλά δεν θα παράξει τις δικές του παραστάσεις, αφού για αυτό αρμόδιοι είναι οι άλλοι δύο βασικοί φορείς της πόλης, το ΚΘΒΕ και η Σχολή Θεάτρου. «Ο δήμος είναι ο υποστηριχτής αυτών των φορέων, δεν είναι απαραίτητο να κάνει δικές του παραγωγές όταν δεν μπορεί να τις στηρίξει οικονομικά… Για αυτό μπαίνουμε στις διαδικασία των εκπαιδευτικών εργαστηρίων» είπε.

Σχετικά με το μέλλον των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου υπογράμμισε ότι «έτσι όπως γίνονται είναι μία αξιοπρεπής διοργάνωση, που όμως δεν αφήνει αποτύπωμα στην πόλη», και συμπλήρωσε ότι υπό αυτή την έννοια οι Γιορτές βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, ενώ για τη νέα μορφή και το περιεχόμενο θα πρέπει να προηγηθεί καλός σχεδιασμός, με στόχο να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν στην πόλη.

Η σκηνογράφος της επιτροπής Θεάτρου, Μαρία Καραδελόγλου, και η θεατρολόγος, Ελση Σακελλαρίδου, ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι της φορητής σκηνής θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για το πως και από ποιους θα χρησιμοποιείται, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι ανοιχτοί χώροι στο θερινό τοπίο της Θεσσαλονίκης που μπορούν να αξιοποιηθούν θεατρικά.