Στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) αργότερα σήμερα Δευτέρα, παρέπεμψε ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όσον αφορά την πρόθεσή του να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα, με δηλώσεις που έκανε αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», είπε ο κ. Ζεεχόφερ.

Προσπάθησαν να τον πείσουν

Η δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών έγινε ύστερα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

Ο κ. Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ’ επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού ν’ ασκεί τα καθήκοντά του.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει, επικαλούμενα πληροφορίες, την πρόταση του Χορστ Ζεεχόφερ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοκοινωνιστώννα παραιτηθεί από την κυβέρνηση και την ηγεσία προκειμένου ν’ αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ.

Οπως σημείωσαν, η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του κ. Ζεεχόφερ, πως στηρίζει τον αρχηγό του κόμματός του, που, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι το θύμα στην υπόθεση του ασύλου.

Θ’ αποφασίσει μετά τις διαβουλεύσεις

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μετέδωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χορστ Ζεεχόφερ εξαρτά το πολιτικό μέλλον του από την στάση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο θέμα των επαναπροωθήσεων μεταναστών στα γερμανικά σύνορα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Ζεεχόφερ θ’ αποφασίσει για την στάση του έπειτα από τις διαβουλεύσεις που θα έχουν σήμερα Δευτέρα τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης. Αν η καγκελάριος επιμείνει στην απόρριψη των μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Γερμανίας, ο κ. Ζεεχόφερ, σύμφωνα με το πρακτορείο, σκοπεύει να προχωρήσει και να υποβάλλει την παραίτησή του.

Το Γαλλικό Πρακτορείο είχε επισημάνει, επικαλούμενο πηγές της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας, ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, που βρίσκεται σε σύγκρουση με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τη μεταναστευτική πολιτική, αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Χορστ Ζεεχόφερ έκανε γνωστή την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια κομματικής συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Μόναχο, η οποία παρατάθηκε μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ο Ζεεχόφερ προτίθεται επίσης ν’ αποχωρήσει από την προεδρία της CSU, που συμμετέχει στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Εχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας»

Οπως ανακοινώθηκε από τα γραφεία του CDU, οι διαβουλεύσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος διεκόπησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Κυριακής και θα συνεχιστούν σήμερα στις 09:30 (ώρα Ελλάδος).

«Εχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ενωση να μείνει ενωμένη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι δεν είναι το κόμμα του που φέρει την ευθύνη.

«Εχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας», είπε.

Στήριξη Μέρκελ από το κόμμα της

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στηρίζει την καγκελάριο και πρόεδρο του κόμματος Ανγκελα Μέρκελ στη διαμάχη με τον Χορστ Ζεεχόφερ για την πολιτική ασύλου.

Σε δήλωσή της πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ τόνισε ότι το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος απορρίπτει – με μεγάλη πλειοψηφία – «μονομερείς επαναπροωθήσεις» μεταναστών απευθείας από τα γερμανικά σύνορα, όπως προτείνει ο κ. Ζεεχόφερ.

«Μονομερείς επαναπροωθήσεις θ’ αποτελούσαν το λάθος μήνυμα προς τους ευρωπαίους συνομιλητές μας», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, η απόφαση του προεδρείου στηρίχθηκε απ’ όλα τα μέλη, εκτός ενός, που επέλεξε την αποχή.