Ενα από τα πιο «φονικά» δίδυμα που είχε ποτέ στην ιστορία της η Ουρουγουάη (Καβάνι – Σουάρες) έβγαλε και πάλι τον κόσμο στον δρόμο.

Το Μοντεβιδέο ζει μαγικές στιγμές, με τους Ουρουγουανούς να πανηγυρίζουν έξαλλα την πρόκριση της εθνικής τους ομάδας, της περίφημης Σελέστε, στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, μετά τη μεγάλη νίκη (2-1) επί της Πορτογαλίας.

Ομως οι παίκτες του Καθηγητή και Μαέστρου Οσκαρ Ταμπάρες (όπως τον αποκαλούν οι ίδιοι οι παίκτες του) έχουν βλέψεις για ακόμα πιο ψηλά και ας τρομάζει (αγωνιστικά) η Γαλλία, την οποία αντιμετωπίζουν στον προημιτελικό της Παρασκευής.

Η συνεργασία των Σουάρες – Καβάνι έφερε το πρώτο γκολ με κεφαλιά – οβίδα του δεύτερου (7′), ο οποίος όμως έγραψε το δικό του… ποίημα στο νικητήριο τέρμα όταν πλάσαρε πάνω στην κίνηση του Ρούι Πατρίτσιο για το 2-1 (62′), ενώ λίγο νωρίτερα η Πορτογαλία είχε ισοφαρίσει με τον Πέπε (55′).

Συγκίνηση για τον Pelado

Ο Καβάνι ήταν (και το Σάββατο) για μία ακόμα φορά ο εθνικός ήρωας της Ουρουγουάης και όλοι οι συμπατριώτες του αλλά και οι συμπαίκτες του πάγωσαν όταν τον είδαν να ζητάει αλλαγή.

«Ενιωσα ένα τράβηγμα στη γάμπα και δεν μπορούσα να συνεχίσω. Νιώθω ότι δεν είναι πολύ σοβαρό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μια – δυο μέρες. Θέλω να είμαι έτοιμος και είμαι υπερήφανος για αυτά που έχουμε πετύχει με αυτή την ομάδα» είπε φανερά συγκινημένος ο άσος της Σελέστε, ο οποίος είχε συγκινήσει απίστευτα την παραμονή του αγώνα με την Πορτογαλία όταν είχε… στείλει γράμμα στον εαυτό του!

Οπως χαρακτηριστικά έγραφε στον τίτλο: «Γράμμα στον 9χρονο εαυτό μου».

Εκεί ο ουρουγουανός επιθετικός γράφει για τα δύσκολα παιδικά χρόνια και τα όνειρα που πραγματοποιήθηκαν. Από τις αλάνες όπου έπαιζε ξυπόλητος μέχρι τη μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν και τις συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συγκινεί όταν αναφέρει: «Γράφω σε αυτό το παιδί που στη γειτονιά τον φώναζαν Pelado (Pelado σημαίνει ο άνθρωπος που δεν έχει μαλλιά, αλλά και ο αλήτης). Oταν ήσουν μικρός, δεν είχες πολλά μαλλιά. Μάκραιναν πολύ αργά. Τι άσχημη κατάσταση! Δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Eτσι, χάρη στη δημιουργικότητα της οικογένειάς σου, ήσουν πάντα ο Pelado».

Και στη συνέχεια αναφέρει πώς εμπνεύστηκε από τον Μπατιστούτα, και αυτός και ο μεγαλύτερος αδελφός του, και άρχισε να αφήνει μακριά τα μαλλιά του λέγοντας στη μητέρα του «τέρμα πια τα κουρέματα».

Στο γράμμα προς τον 9χρονο Εντινσον ο Καβάνι θυμίζει εικόνες από το σπιτικό του πίσω στην Ουρουγουάη, στην πόλη του Σάλτο.

«Αλλωστε, τι μπορείς να κάνεις μέσα στο σπίτι; Τίποτα διασκεδαστικό. Τίποτα ενδιαφέρον. Οχι PlayStation. Οχι μεγάλη τηλεόραση. Δεν έχεις ούτε ζεστό νερό. Δεν υπάρχει θέρμανση. Τον χειμώνα, η θέρμανσή σου είναι τέσσερις κουβέρτες. Οταν πρέπει να κάνεις μπάνιο, παίρνεις μια κανάτα νερού και τη θερμαίνεις πάνω στη σόμπα κηροζίνης. Είναι πολύ σημαντικό να βρεις τη σωστή αναλογία μεταξύ ζεστού και κρύου νερού. Μαθαίνεις πώς να κάνεις αλχημείες. Αυτό είναι πολυτέλεια για σένα, βέβαια. Θυμάσαι το πρώτο σου σπίτι; Αυτό χωρίς τουαλέτα; Κάθε φορά που έπρεπε να κάνεις την ανάγκη σου έπρεπε να βγεις έξω στο μικρό υπόστεγο. Να σου πω, όμως, ένα μυστικό; Οταν μου έρχεται στον νου αυτή η ανάμνηση τώρα, δεν νιώθω καθόλου άσχημα. Για κάποιον λόγο, με γεμίζει ζεστασιά. Μου δίνει κουράγιο. Γιατί είναι μια πολύ όμορφη ανάμνηση. Μη σε απασχολεί τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι. Συνέχισε να ζεις τη ζωή σου στον ήλιο, Pelado». Και το πιο συγκλονιστικό στο γράμμα του είναι αυτό που αναφέρει προς το φινάλε: «Αυτό που έχεις αυτή τη στιγμή στα 9 σου χρόνια είναι κάτι που μου λείπει πάρα πολύ στα 31 μου χρόνια. Δεν έχεις ένα ζεστό μπάνιο. Δεν έχεις ένα δολάριο στην τσέπη σου. Φίλε μου, δεν έχεις ακόμα ένα ωραίο κούρεμα! Αλλά έχεις κάτι άλλο. Κάτι που δεν κοστολογείται. Εχεις την ελευθερία σου. Ως παιδί ζεις τη ζωή σου με μια ένταση και ένα πάθος που είναι αδιανόητα για έναν ενήλικο. Προσπαθούμε να κρατηθούμε από αυτό το συναίσθημα καθώς μεγαλώνουμε, αλλά πάντα ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια μας. Υπάρχουν τόσο πολλές ευθύνες. Τόσο πολλή πίεση».

Συγκλονιστικός ο Καβάνι, εντός και εκτός γηπέδου…