«Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί έμπνευση για τους συμπαίκτες του και έχει να δώσει ακόμα πολλά πράγματα στην εθνική ομάδα. Δεν πρόκειται να αποχωρήσει τώρα, δεν έχει λόγο να το κάνει και τον υπολογίζουμε κανονικά. Εχουμε μπροστά μας τη νέα διοργάνωση του Πρωταθλήματος Εθνών και ο Ρονάλντο θα είναι εκ νέου ο ηγέτης αυτής της ομάδας». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει την καριέρα του στην Εθνική ο Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας το θέμα που απασχολούσε τους Πορτογάλους ήταν αυτό.  Ο ίδιος ο παίκτης δεν έκανε δηλώσεις, συνεπώς πολλοί ήταν αυτοί που άρχισαν να βγάζουν σενάρια, στα οποία φρόντισε να βάλει τέλος γρήγορα γρήγορα ο τεχνικός των Ιβήρων. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι αναμφίβολα ο ηγέτης των Πορτογάλων και μάλιστα να τους οδηγεί εκ του ασφαλούς πάντα στους ομίλους, όμως έχει και αυτός – όπως ο Λιονέλ Μέσι – το σύνδρομο των νοκάουτ αγώνων.  Σε έξι παιχνίδια όπου έχει αγωνιστεί συνολικά 514 λεπτά και έχει πραγματοποιήσει 25 σουτ δεν έχει σκοράρει ποτέ.

Στο Μουντιάλ του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας – όταν και ξεκίνησε – η Πορτογαλία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά όπου έχασε με 1-0 από τη Γαλλία. Στους 16 είχε αποκλείσει την Ολλανδία (1-0) με γκολ του Μανίς και στα προημιτελικά την Αγγλία στα πέναλτι (3-1) με τον κανονικό αγώνα και την παράταση να λήγουν 0-0. Ο Ρονάλντο δεν είχε σκοράρει στους αγώνες, απλώς χτύπησε το πέναλτι που έκρινε την πρόκριση με την Αγγλία διαμορφώνοντας το 3-1.

Συνέχισε στη Νότια Αφρική το 2010, όπου όμως η Πορτογαλία αποκλείστηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Ισπανία στους 16, όταν και ηττήθηκε με 1-0.

Στη Βραζιλία το 2014 σκόραρε στον όμιλο κόντρα στην Γκάνα, αλλά ήταν στον αγώνα που η Πορτογαλία είχε αποκλειστεί αφού από τον όμιλό της πέρασαν η μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Φέτος στον όμιλο κράτησε σχεδόν μόνος του την Πορτογαλία με το χατ τρικ του κόντρα στην Ισπανία (ισοφαρίζοντας με το φάουλ στο τελικό 3-3) και είχε πετύχει το μοναδικό γκολ στη νίκη επί του Μαρόκο (1-0).

Οσοι τον ξέρουν είναι βέβαιοι ότι θα τον δούμε και σε πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλο.