«Ηρθαμε εδώ για να παίξουμε επτά παιχνίδια και θα ήθελα να φτάσουμε ώς τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Ο Οσκαρ Ταμπάρες, στα 71 του χρόνια, οδηγεί εκ νέου την Ουρουγουάη ψηλά και δεν είναι τυχαίο ότι ισοφάρισε ένα ρεκόρ που είχαν μόνο ο μεγάλος γερμανός τεχνικός Χέλμουτ Σεν και ο Σέρβος Μπόρα Μιλουτίνοβιτς. Οδήγησε για τέταρτη φορά την εθνική ομάδα που κοουτσάριζε (πάντα την Ουρουγουάη) στα νοκάουτ παιχνίδια. Το 1990, το 2010, όταν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, το 2014 και φέτος. Εφτασε δε τα 19 παιχνίδια και κόντρα στη Γαλλία θα πάει στα 20 σε Μουντιάλ, όσα έχει ο Βραζιλιάνος Ζαγκάλο, ενώ πρώτος με 25 είναι ο Χέλμουτ Σεν.

Ο Ταμπάρες συγκλονίζει γιατί έχει καταφέρει να ξεπερνά το σύνδρομο Γουίλιαμς Μπερ, από το οποίο πάσχει. Πρόκειται για ένα νόσημα που επηρεάζει το ανοσοποιητικό και μέσω αυτού χτυπάει στα νεύρα. Συνέπεια του συνδρόμου είναι ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση στα άκρα του, ενώ σε πιο βαριές περιπτώσεις οι αναπνευστικοί μύες δεν λειτουργούν σωστά και συνήθως ο ασθενής χρειάζεται εντατική θεραπεία σε εξειδικευμένη μονάδα.

Ο Οσκαρ Ταμπάρες χρησιμοποιεί πατερίτσα στους αγώνες και αμαξίδιο στις προπονήσεις, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι «όσο το μυαλό μου είναι καλά και λειτουργεί θα είμαι εδώ. Οταν είσαι προπονητής, γνωρίζεις πως κρίνεσαι από τα αποτελέσματα» τονίζει όποτε τον ρωτάνε για αυτό το θέμα που δεν θέλει να το συζητάει. Προτιμάει να μιλάει για το αγαπημένο του ποδόσφαιρο και, όπως λέει, «υπάρχουν μέρες που είμαι καλύτερα και μπορώ να σταθώ στα πόδια μου και κάποιες άλλες που δεν έχω δυνάμεις. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά μου και τη σχέση μου με τους παίκτες».