Εβλεπε κανείς χθες το βράδυ το πώς έπαιζαν Τυνησία – Παναμάς και αν δεν ήξερε ότι ήταν ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι θα πίστευε ότι πρόκειται τουλάχιστον για αγώνα νοκάουτ και μάλιστα σε προχωρημένη φάση.

Μα το ίδιο ακριβώς είχε γίνει στο Σαουδική Αραβία – Αίγυπτος, όπου οι Σαουδάραβες μπήκαν όλοι στο γήπεδο να πανηγυρίσουν έξαλλα το νικητήριο γκολ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων. Αλλοι φιλούσαν το χορτάρι, άλλοι έκλαιγαν και άλλοι αγκαλιάζονταν σαν τρελοί, ενώ είχαν αποκλειστεί από την προηγούμενη αγωνιστική!

Αποφασισμένοι Κορεάτες

Η Νότια Κορέα γνώριζε από νωρίς ότι είχε αποκλειστεί (καθώς η Σουηδία προηγείτο με 2-0 του Μεξικού) αλλά όσο πλησίαζε το φινάλε στο παιχνίδι με τους Γερμανούς οι Κορεάτες τα έδιναν όλα και δικαιώθηκαν με μια επική νίκη, άχρηστη βαθμολογικά, αλλά παράσημο για την επιστροφή στην πατρίδα και χρυσή σελίδα στην ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) ιστορία της χώρας.

Το Περού αν και αποκλεισμένο μπήκε με απίστευτη ψυχολογία στο τελευταίο παιχνίδι με την Αυστραλία και τη νίκησε κατά κράτος, όπως και το Μαρόκο κόντρα στην Ισπανία και η Κόστα Ρίκα με την Ελβετία, όπου πήραν τιμητικές ισοπαλίες.

Οι Πολωνοί τα έδωσαν όλα για να μη φύγουν χωρίς βαθμό από τη Ρωσία στο τελευταίο τους ματς με την Ιαπωνία και μιλάμε για μια ομάδα που έχει φτάσει δύο φορές (1974 και 1982) μέχρι την 3η θέση. Μια διάκριση, ακόμα και ένα γκολ (θυμηθείτε τους παίκτες του Παναμά πώς έκαναν όταν πέτυχαν το παρθενικό τους γκολ σε Μουντιάλ, μειώνοντας απλά στο τελικό 6-1 με την Αγγλία) στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το κορυφαίο επίτευγμα για κάθε ποδοσφαιριστή και κάθε χώρα, ανεξάρτητα από τη διάκριση και την πρόκριση.

Γιάννης Λαμπίρης