Ηταν από τις λίγες φορές που η νίκη δεν φέρνει μια ομάδα σε εύκολο δρόμο, αντίθετα τη βάζει στα δύσκολα. Αυτό ακριβώς συνέβη και με το Βέλγιο που νίκησε στο Καλίνινγκραντ 1-0 την Αγγλία και πήρε την πρώτη θέση του 7ου ομίλου. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θα αντιμετωπίσει στη φάση των 16 την Ιαπωνία, ενώ η δεύτερη Αγγλία την Κολομβία. Ο προπονητής του Βελγίου γνωρίζει ότι στην ίδια πλευρά του ταμπλό είναι η Βραζιλία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Πορτογαλία. Μπαίνει δηλαδή σε πολύ πιο βαθιά νερά από την Αγγλία, η οποία έχει να πετύχει τρεις νίκες στη φάση των ομίλων από το 1982! Οι δύο ομάδες ισοβαθμούσαν σε όλα και όλα μπορούσαν να κριθούν στις κάρτες όπου η Αγγλία αύξησε το προβάδισμα που είχε πριν από το ματς, καθώς στο Βέλγιο προστέθηκαν άλλες δύο κίτρινες. Ποιοτικά όμως η ενδεκάδα του Μαρτίνεθ ήταν καλύτερη και αυτό φαινόταν.

Οι δύο προπονητές φρόντισαν να κάνουν ένα καλό rotation ενόψει της συνέχειας. Οκτώ αλλαγές είχε ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, αφήνοντας μέσα μόνο τους Πίκφορντ, Λόφτους – Τσικ και Στόουνς, με τον τελευταίο να αποχωρεί στο ημίχρονο. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ κράτησε μόνο τους Κουρτουά και Μπογιατά. Μπορεί το πρώτο μέρος να ήταν βαρετό, να ακούστηκαν αποδοκιμασίες στο ημίχρονο καθώς οι παίκτες των δύο ομάδων… ταλαιπώρησαν το άθλημα, αλλά τελικά ίσως η βελγική ομάδα είχε περισσότερη διάθεση. Αλλωστε, ακόμα κι όταν η Αγγλία βρέθηκε πίσω στο σκορ, οι παίκτες της κυκλοφορούσαν την μπάλα, αλλά χωρίς να προσπαθούν ιδιαίτερα να δημιουργήσουν επικίνδυνη φάση. Το Βέλγιο, ήθελε – δεν ήθελε, πήρε λοιπόν τη νίκη που ήρθε στο 51′ από το εξαιρετικό σουτ του Γιανουζάι. Η Αγγλία συνέχισε το μονότονο παιχνίδι και οι αμυντικοί του Βελγίου «καθάριζαν» κάθε φάση. Στη μοναδική φορά που βρέθηκε κοντά στο γκολ, ο Ράσφορντ δεν τα κατάφερε μπροστά από τον Κουρτουά. «Ξέραμε ότι τη διαφορά θα έκανε μία φάση. Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε, ωστόσο τελικά χαίρομαι που πέτυχα εγώ το γκολ» σημείωσε ο Γιανουζάι.

«Θέλαμε τη νίκη, όμως το νοκάουτ παιχνίδι που ακολουθεί είναι το πιο σημαντικό εδώ και μία δεκαετία και οι βασικοί μας παίκτες πρέπει να είναι ξεκούραστοι και έτοιμοι» εξήγησε ο τεχνικός της Αγγλίας σε ό,τι αφορά τις αλλαγές. «Η νίκη μας είναι αποτέλεσμα μιας καλής απόδοσης του συνόλου» σημείωσε ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. «Ποτέ δεν μπορείς να σχεδιάσεις το ιδανικό σενάριο. Είδαμε σπουδαίες ομάδες να αποκλείονται. Μετά το παιχνίδι γίναμε ακόμα πιο ισχυρή ομάδα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε έτοιμοι στον αγώνα με την Ιαπωνία». Η ουσία είναι πως το Βέλγιο μπαίνει στα νοκάουτ παιχνίδια με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία, άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι παραμένει χωρίς ήττα για 23 παιχνίδια.

Η Τυνησία έπαιξε για το γόητρο

Στον άλλο αγώνα του 7ου ομίλου, η Τυνησία πέτυχε νίκη γοήτρου στο Σαράνσκ, και μάλιστα με ανατροπή, καθώς επικράτησε 2-1 του Παναμά που είχε προηγηθεί με αυτογκόλ του Μεριά (33′). Η Τυνησία «απάντησε» με τους Μπεν Γιουσέφ (51′) και Καζρί (66′).