Στο τηλεφώνημα που έκανε στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός, ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου, κλήθηκε να απαντήσει για το αν ο τούρκος πρόεδρος έχει θέσει θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

«Είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Ερντογάν. Εγώ τον πήρα για να τον συγχαρώ και του έθεσα το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντάς του ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει αυτό το αγκάθι στις σχέσεις μας. Τον διαβεβαίωσα ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν πρέπει να αναζητά εχθρούς ανάμεσά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ερντογάν -συνέχισε ο πρωθυπουργός- «μου είπε ότι έχει το γνωστό πρόβλημα (σ.σ. για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς), του απάντησα όπως έπρεπε να του απαντήσω. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έκανε απόλυτο παραλληλισμό των δύο θεμάτων, είπε απλώς ότι υπάρχει και αυτό το θέμα στο τραπέζι».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι συμφώνησε με τον Ερντογάν να συναντηθούν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Το θετικό είναι ότι ο ίδιος μου είπε ότι είναι ευκαιρία να τα πούμε από κοντά στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Κι ας ελπίσουμε ότι θα είναι εποικοδομητική αυτή η συνάντηση» επισήμανε ο πρωθυπουργός.