Τεράστια κέρδη έβγαλαν hedge funds από το δημοψήφισμα που οδήγησε στην απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποκαλύπτει σε έρευνά του το Bloomberg. Τα κέρδη βγήκαν από πονταρίσματα στη στερλίνα, η οποία μετά την απόφαση για Brexit ακολούθησε έντονα πτωτική πορεία.

Ορισμένα τέτοια επενδυτικά κεφάλαια που ήθελαν να κερδίσουν εκμεταλλευόμενα το δημοψήφισμα είχαν έναν άσο στο μανίκι τους, αναφέρει το Bloomberg. Προσέλαβαν τουλάχιστον έξι εταιρείες δημοσκοπήσεων στις οποίες, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, συμπεριλαμβανόταν και μία από εκείνες με τις οποίες συνεργαζόταν ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο μεγάλος υπέρμαχος του Brexit. Μια από τις εν λόγω εταιρείες ήταν η YouGov με έδρα τη Βρετανία, από τις μεγαλύτερες του είδους σύμφωνα με το Bloomberg.

Τις ημέρες πριν το δημοψήφισμα, αλλά και την ίδια την ημέρα της διεξαγωγής του οι εταιρείες δημοσκοπήσεων πούλησαν στα hedge funds πολύ σημαντικά στοιχεία περιλαμβανομένων και δεδομένων που θα ήταν παράνομο να δημοσιοποιηθούν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Από τα στοιχεία αυτά και πριν βγουν επίσημα αποτελέσματα, hedge funds κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι Βρετανοί είχαν ψηφίσει να αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ ή ότι η κούρσα ήταν πολύ πιο κοντινή από όσο αναμενόταν. Ετσι βρέθηκαν σε πολύ πλεονεκτική θέση για να σορτάρουν τη στερλίνα, όπως κι έκαναν. Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit η στερλίνα έκανε μια από τις μεγαλύτερες βουτιές στην ιστορία επειδή το αποτέλεσμα για έξοδο ήταν μη αναμενόμενο. Τα κέρδη θεωρείται ότι ήταν πολύ μεγάλα αν και δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί.

Η δουλειά των hedge funds είναι να βγάζουν χρήματα για τα ίδια και τους πελάτες τους, αναζητώντας κάθε πληροφορία που μπορεί να πέσει στα χέρια τους για τον σκοπό αυτό. Για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η νομοθεσία στη Βρετανία τους απαγορεύει να δίνουν στοιχεία πριν ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες. Το Bloomberg εγείρει επίσης ερωτήματα για τον ίδιο τον υπέρμαχο του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην παίκτη της αγοράς πρώτων υλών, ο οποίος πήγε να εργαστεί για εταιρεία πραγματοποίησης συναλλαγών σε συνάλλαγμα όταν εγκατέλειψε την πολιτική μετά το δημοψήφισμα. Ο ίδιος μάλιστα ανακοίνωσε δύο φορές τη βραδιά του δημοψηφίσματος ότι πιθανότατα η κάλπη θα βγάλει παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, όταν είχε στοιχεία ότι η πλευρά του στην πραγματικότητα είχε κερδίσει, αναφέρει ακόμη το Bloomberg. Τα στοιχεία του Bloomberg βασίζονται εν μέρει σε συνεντεύξεις που έγιναν σε διάστημα επτά μηνών με περισσότερα από 30 πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων. Ολοι τους σχεδόν μίλησαν με το καθεστώς της ανωνυμίας λόγω ρητρών εμπιστευτικότητας που έχουν υπογράψει, προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.