Απαντήσεων συνέχεια για την υπόθεση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τους αδελφούς Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση.

Ετσι, χθες, με ανακοίνωση της πρωτοβουλίας τους CHANGE4ELLAKTOR έκαναν ρελάνς στην απάντηση του άλλου στρατοπέδου των μετόχων Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα. Οι τελευταίοι με ανακοίνωση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιδίωξαν να απορρίψουν τις καταγγελίες των πρώτων περί προσπάθειας παραπλάνησης των μετόχων μέσα από παρουσίαση που έκαναν για την αναδιοργάνωση του ομίλου. Η «CHANGE4ELLAKTOR», όμως, επιμένει πως τα οικονομικά μεγέθη των Μπόμπολα και Κούτρα είναι μη ελεγμένα και δημοσιευμένα, και μάλιστα ακόμη και με την προσαρμογή τους, που οι ίδιοι έχουν κάνει, το αποτέλεσμα που προκύπτει ως προς την αποδοτικότητα των απασχολούμενων κεφαλαίων είναι λανθασμένο…

Επιπλέον οι αδελφοί Καλλιτσάντση υπαινίσσονται σκοπιμότητα ως προς την προσαρμογή συγκεκριμένων μεγεθών για δραστηριότητες του ομίλου με σκοπό να πλήξουν τους ίδιους.

Την ίδια στιγμή, παρέμβαση έχουν κάνει ξένοι θεσμικοί επενδυτές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι οποίοι ζητούν ανακωχή… 30 ημερών στο θέμα των διοικητικών αλλαγών που πρόκειται να τεθούν στην αυριανή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Ετοιμος να σηκώσει το γάντι

Για να επανέλθουμε στο θέμα της πρωτοφανούς νέας επίθεσης της κυβέρνησης προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμακωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Νέα αφορμή αναμένεται ότι θα αποτελέσει η έκθεση του διοικητή για τη νομισματική πολιτική, που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, στην οποία δεν θα αφήνει αναπάντητες τις κυβερνητικές επιθέσεις. Μαθαίνουμε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα τεκμηριώνει μέσω της έκθεσής του ότι με συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup η Ελλάδα ανέλαβε όλες τις δεσμεύσεις μιας προληπτικής γραμμής χωρίς να πάρει τα «καλά» της. Δηλαδή το waiver που αποτελεί τον φθηνό τρόπο χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω της ΕΚΤ. Λίγο έως πολύ ο διοικητής θα υπονοήσει ότι το εργαλείο φθηνής χρηματοδότησης της χώρας θυσιάστηκε στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης, που δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να φανεί ότι αποδέχθηκε νέο πρόγραμμα.

Περιμένοντας (πάλι) το ΔΝΤ

Σήμερα ολοκληρώνεται το σκανάρισμα δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και των κυβερνητικών προθέσεων από το κλιμάκιο του ΔΝΤ για τη σύνταξη της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου και από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα νεότερα. Θα πει δηλαδή το Ταμείο πώς βλέπει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για πόσον καιρό θεωρεί βιώσιμο το χρέος και κυρίως τι περιμένει από την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Μαθαίνω ότι ανάμεσα σε αυτά που περιμένει το ΔΝΤ είναι να κοπούν οι συντάξεις από τον Ιανουάριο, όπως ψήφισε η κυβέρνηση. Για να μην μπερδεύονται στο Μαξίμου θα το γράψουν με καθαρό τρόπο στην έκθεση. Πολύ πιο καθαρό από την «καθαρή» έξοδο.