Με το βλέμμα στραμμένο στο 2021, χρονιά κατά την οποία θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελευσίνα ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του 44ου φεστιβάλ της. Θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, εικαστικά αλλά και αθλητισμός συγκροτούν το περιεχόμενο στον ιστορικό θεσμό της πόλης. Η τέχνη γίνεται πάλι το ιδανικό πλαίσιο για να ανακληθεί η ανάγκη του μετασχηματισμού της πόλης, η οποία χρησιμοποιεί τον πολιτισμό ως εργαλείο γι’ αυτόν τον σκοπό. Και τα Αισχύλεια αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αφού, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς χθες στην παρουσίαση, «είναι ανάγκη να συνυπάρχει με τον άνθρωπο γιατί αποτελούν κομμάτι της πνευματικής και γενικότερης ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε χρόνια που η Ελευσίνα και οι πολίτες της είχαν μεγαλύτερη ανάγκη τη συνύπαρξη αυτή».

Φέτος η πολιτιστική ζωή της πόλης έχει ενισχυθεί περισσότερο από άποψη χώρων μετά τις παραχωρήσεις διατηρητέων βιομηχανικών κτιρίων από την Εθνική Τράπεζα και το υπουργείο Εργασίας. Η αυλαία των 75 εκδηλώσεων θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφου σηκώνεται με τη συναυλία του Στέφανου Κορκολή με τη Σοφία Μανουσάκη υπό τον τίτλο «Τραγουδάμε τους ποιητές μας» στις 26 Αυγούστου. Ο «Προμηθέας δεσμώτης» του Αισχύλου, «του ποιητή που σε όλα τα έργα του συμπυκνώνεται η έννοια του δικαίου καθώς και η συνείδηση του ποιητή ως μαχόμενου πολίτη», όπως τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κωνσταντίνα Μαρούγκα, είναι η παράσταση που ακολουθεί τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα και μετάφραση της αδερφής της Νικολέτας Φριντζήλα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ. Το «δυνατό χαρτί» των Αισχυλείων είναι τα εικαστικά –τα οποία από φέτος εντάσονται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Και σε αυτό το πλαίσιο ξεχωρίζει η εικαστική εγκατάσταση «Τιτανομαχίες, πέτρες και κόκαλα» της Μαρίας Παπαδημητρίου, γύρω από την οποία ξετυλίγεται η συνύπαρξη αρχαιολογικής παράδοσης και βιομηχανίας, τόσο χαρακτηριστική στον ιδιαίτερο αυτόν τόπο. Η εγκατάσταση φιλοξενείται στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου, ο οποίος παραχωρήθηκε για τέσσερα χρόνια από την Εθνική Τράπεζα στον Δήμο Ελευσίνας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνεται, εξάλλου, ο 4ος Ημιμαραθώνιος «Στα Ιχνη της Ιεράς Οδού» που εμπνέεται από τα βήματα των μυστών της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων, καθώς αυτοί διέσχιζαν την Ιερά Οδό,με σκοπό την αφύπνιση της συνείδησής τους μέσα από τις τελετές.

Στο πρόγραμμα, τέλος, είναι ενταγμένες συναυλίες τραγουδιστών και συνθετών, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Γιώργο Μεράντζα και τον Μίλτο Πασχαλίδη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος με τη Μαρία Παπαγεωργίου, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Μαρίνα Σάττι κ.ά.