Με συναυλία του τσεχικού κουαρτέτου Ensemble Martinu (Martinu piano ensemble – Prague piano quartet) στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο και τα εγκαίνια εκθέσεων που παρουσιάζουν πολλαπλές όψεις του πολιτισμού της Τσεχίας, ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο 30 Ιουνίου το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το μουσικό σύνολο, ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά της Τσεχικής Δημοκρατίας, χώρας με μακρά παράδοση στη μουσική, η οποία είναι φέτος η τιμώμενη του Φεστιβάλ Ολύμπου, ιδρύθηκε το 1978 και έχει ταξιδέψει με διαφορετικές συνθέσεις σε όλο τον κόσμο δίνοντας 1.500 συναυλίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

O Μίροσλαβ Ματέικα – φλάουτο, καλλιτεχνικός διευθυντής, η Ράντκα Πρεϊσλέροβα βιολί, ο Μπλένταρ Ζαϊμι – τσέλο και ο Στέπαν Κος – πιάνο στον εμβληματικό χώρο του Δίου θα ερμηνεύσουν κομμάτια από Σούμπερτ, Σοπέν, Μότσαρτ, Ντβόρζακ, Ραβέλ κά.

Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των εικαστικών εκθέσεων «Η ζωή και το έργο του Φραντς Κάφκα», «Μνημεία UNESCO της Τσεχικής Δημοκρατίας», «Jiri Sliva – Cafe DADA» – έκθεση χαρακτικών έργων του Γίρι Σλίβα και «Ανασκόπηση» – έκθεση φωτογραφίας του Jindrich Streit.

Μία από τις εκθέσεις είναι αφιερωμένη στον Φραντς Κάφκα (1883 – 1924) – έναν από τους σημαντικότερους μοντερνιστές λογοτέχνες του 20ου αιώνα, εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έζησε και έγραψε τα σημαντικότερα έργα του στην Τσεχία. Η έκθεση είναι μία παρουσίαση των κυριότερων σταθμών της ζωής και του λογοτεχνικού έργου με τη βοήθεια πλούσιου φωτογραφικού υλικού.

Το πολυδιάστατο έργο του σύγχρονου χαράκτη, γελοιογράφου και εικονογράφου βιβλίων, Γίρι Σλίβα, προβάλλεται σε δύο εκθέσεις. Η σύγχρονη Τσεχία μέσα από σκηνές της καθημερινότητας που έχει αιχμαλωτίσει ο φακός του Jindrich Streit με ρεαλισμό και ποιητική διάθεση είναι το θέμα έκθεσης φωτογραφίας. Οι εκθέσεις που επιμελήθηκε ο Νίκος Γραίκος θα διαρκέσουν από τις 30 Ιουνίου ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Με 47 εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κλασσικής, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, εικαστικές εκθέσεις, αρχαιολογικές ομιλίες, αναλόγια και αρχαιολογικούς περιπάτους και κινηματογράφο το Φεστιβάλ Ολύμπου διοργανώνεται φέτος το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ Ολύμπου, Γιώργιος Χ. Χανδόλιας, επισήμανε πως «η καλλιτεχνική επιλογή έχει ως βασικό άξονα το θέατρο και γύρω του κινούνται δρώμενα, παράπλευρες εκδηλώσεις, κλασική μουσική, αναλόγια, κινηματογράφος σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης».

Το Αρχαίο Θέατρο του Δίου απορροφά τον βασικό όγκο των παραστάσεων οι οποίες θεατρικές παραστάσεις είναι ουσιαστικά εκείνες του Φεστιβάλ Επιδαύρου καθώς έτσι εξασφαλίζουμε την εγκυρότητα και την ποιότητα, συμπλήρωσε ο κ. Χανδόλιας. Εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν και στην Αρχαία Πύδνα, τα Λείβυθρα, το Κάστρο του Πλαταμώνα και την Παναγία την Κονταριώτισσα.

Στην υποδοχή, εξυπηρέτηση, διευκόλυνση, ενημέρωση και κάθε είδους υποστήριξη στους θεατές που παρακολουθούν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ βρίσκονται 140 εθελοντές.