Ο Ουιλφρίντ Εμπαπέ, ο –καμερουνέζικης καταγωγής –πατέρας του Κιλιάν, παιδαγωγός στο επάγγελμα, είχε βάλει από πιτσιρίκι τον γιο του στον αθλητισμό, καθώς ο ίδιος εργαζόταν στην ποδοσφαιρική ομάδα του Μποντί. Με μητέρα (αλγερινής καταγωγής) αθλήτρια του χάντμπολ, ο νεαρός Γάλλος δεν γινόταν να ξεφύγει από τα σπορ.

Χθες έγραψε Ιστορία στην Εκατερίνμπουργκ Αρένα,, όταν έσπρωξε την μπάλα στα ανυπεράσπιστα δίχτυα μετά το πλασέ του Ζιρού και την κόντρα στον αμυντικό του Περού, «κλέβοντας» το γκολ από τον έμπειρο συμπαίκτη του καθώς έτσι και αλλιώς η μπάλα θα κατέληγε στο βάθος της εστίας των Νοτιοαμερικάνων.

Με αυτό το γκολ η Γαλλία (1-0 το Περού) έγινε η 3η χρονικά ομάδα –μετά τις Ρωσία και Ουρουγουάη –που πήρε την πρόκριση για τους 16, αλλά ο Εμπαπέ έγινε ο νεότερος σκόρερ της Γαλλίας σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Ο επιθετικός της Παρί σκόραρε σε ηλικία 19 ετών και 183 ημερών, σπάζοντας το ρεκόρ του Νταβίντ Τρεζεγκέ, που είχε σκοράρει σε ηλικία 20 ετών και 246 ημερών στο ματς με τη Σαουδική Αραβία το 1998. Πλέον οι Γάλλοι αρχίζουν να ονειρεύονται το γούρι του Τρεζεγκέ να είναι και γούρι του Εμπαπέ, καθώς τότε η Γαλλία είχε φτάσει στη, μοναδική μέχρι σήμερα, κατάκτηση του τροπαίου στην έδρα της.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Εμπαπέ στις 20 Φεβρουαρίου 2016 σημείωσε το πρώτο του τέρμα ως επαγγελματίας, κατά το διάστημα των καθυστερήσεων στη αναμέτρηση της –τότε ομάδας του –Μονακό επί της Τρουά σε ηλικία μόλις 17 ετών και 62 ημερών και έγινε έτσι ο νεότερος σκόρερ και στην ιστορία της Μονακό αφήνοντας πίσω τον Τιερί Ανρί που ήταν ο προηγούμενος!

Αρα ο Εμπαπέ έχει ξανακάνει (σε συλλογικό επίπεδο) το ρεκόρ και δεν είναι τυχαίο ότι η Μονακό το 2016 απέρριψε πρόταση της Μάντσεστερ Σίτι 40.000.000 ευρώ για να τον παραχωρήσει, ενώ η Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε πέρυσι (καθώς τον είχε πάρει δανεικό αρχικά) 180.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει!

Οι Γάλλοι με αυτό το γκολ από το 34′ έκαναν ουσιαστικά συντήρηση κόντρα στο φλύαρο Περού, που όντας καλύτερο από τη Δανία στο μεταξύ τους παιχνίδι και όχι πολύ χειρότερο από τη Γαλλία στον χθεσινό αγώνα, τσεκάρει τα εισιτήρια της επιστροφής.

Οι Νοτιαμερικάνοι επέστρεψαν με πολλές φιλοδοξίες για πρώτη φορά μετά το 1982 σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά έχασαν πέναλτι (στο 0-0) με τη Δανία και κλασικές ευκαιρίες, ενώ είχαν και δοκάρι με τους Γάλλους στο 50′, όταν η μπάλα μετά τον… κεραυνό του Ακίνο σταμάτησε στην εξωτερική συμβολή των δοκών του Λορίς.

Ο γάλλος κίπερ –που πλέον μπήκε στο πολύ μικρό κλαμπ των μόλις επτά παικτών της Εθνικής Γαλλίας που έχουν φτάσει ή ξεπεράσει τις 100 συμμετοχές στους Τρικολόρ –έσωσε την ομάδα του λίγο πριν σκοράρει ο Εμπαμπέ, όταν εξουδετέρωσε το επικίνδυνο σουτ του Γκερέρο (31′).

Πλέον οι Γάλλοι περιμένουν τους Δανούς, οι οποίοι γνωρίζουν από… μπισκότο (αποτέλεσμα που βολεύει και τους δύο όπως είχαν κάνει στην ισοπαλία πρόκρισης 2-2 με τους Σουηδούς στο Euro του 2004) και ξέρουν ότι με ένα Χ αυτοί παίρνουν την πρόκριση και οι Γάλλοι την πρωτιά του ομίλου.

Θυμίζουμε ότι αν η Γαλλία (που έχει ήδη προκριθεί) νικήσει τη Δανία και την ίδια ώρα η Αυστραλία επικρατήσει με το ίδιο σκορ το Περού ή και με περισσότερα τέρματα, τα Καγκουρό θα είναι αυτά που θα ακολουθήσουν τους Τρικολόρ στην επόμενη φάση!

Συνεπώς δεν αποκλείεται να δούμε και σκοπιμότητα από τις δύο ομάδες στο ευρωπαϊκό παιχνίδι.