Οταν η Σουηδία απέκλεισε τη Γερμανία από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958, οι Γερμανοί σταμάτησαν κάθε εισαγωγή ηλεκτρικής συσκευής από τους Σουηδούς, ενώ παράλληλα τα γερμανικά εστιατόρια σταμάτησαν να σερβίρουν πλέον μια ξεχωριστή σουηδική σπεσιαλιτέ που είχε μεγάλη πέραση!

Ηταν τέτοιες μέρες πριν από 60 χρόνια (αύριο είναι η επέτειος, 24 Ιουνίου 1958) όταν οι διοργανωτές είχαν επικρατήσει με 3-1 των Γερμανών στον ημιτελικό του Γκέτεμποργκ στο στάδιο Ούλεβι και είχαν πάρει την πρόκριση για τον τελικό με τη χώρα να βγαίνει στους δρόμους.

Ομως εκεί περίμενε η τρομερή Βραζιλία και το πεπρωμένο της να στεφθεί για πρώτη φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια με τον 17χρονο Πελέ να κλέβει την παράσταση στο επιβλητικό 5-2 του τελικού.

Οι Σουηδοί που νίκησαν για πρώτη φορά εφέτος σε πρεμιέρα τους σε Μουντιάλ μετά το 1958 (3-0 τότε το Μεξικό) επικρατώντας με 1-0 της Νότιας Κορέας, γνωρίζουν καλά ότι εάν νικήσουν και απόψε (21.00 –ΕΡΤ1) στο υπερσύγχρονο στάδιο Φιστ του Σότσι τους Γερμανούς όχι μόνο θα πάρουν την πρόκριση για τους «16» αλλά θα αποκλείσουν και την παγκόσμια πρωταθλήτρια!

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο ισοπαλίας και θέλουν τη νίκη για να ξαναμπούν όχι μόνο σε τροχιά πρόκρισης αλλά και διεκδίκησης της πρωτιάς του ομίλου, καθώς θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο γκρουπ διασταυρώνεται με τον όμιλο της Βραζιλίας και ένας πρόωρος τελικός από τη φάση των «16» κιόλας μεταξύ Γερμανίας – Βραζιλίας φαντάζει πιο πιθανός μετά τα αποτελέσματά τους στην πρεμιέρα, όπου δεν νίκησαν και οι δύο.

Πρώτα όμως σώζεις την παρτίδα και μετά πας να την κερδίσεις, άρα το ζητούμενο για τη Γερμανία είναι βασικά η πρόκριση και μετά θα δει τα ζευγαρώματα.

Η Γερμανία είναι η μόνη από τις λεγόμενες μεγάλες εθνικές ομάδες που δεν έχει μείνει ποτέ εκτός από τη φάση των ομίλων. Καθώς την τελευταία φορά που αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο ήταν στο μακρινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1938, όπου δεν υπήρχαν όμιλοι, αλλά παιχνίδια νοκ άουτ.

Εκεί στη φάση των «16», που ήταν και οι πρώτοι αγώνες της διοργάνωσης, οι Γερμανοί ηττήθηκαν με 4-2 από την Ελβετία στον επαναληπτικό αγώνα (1-1 ο πρώτος έπειτα από παράταση) και αποχώρησαν πρόωρα.

Πίσω στην πατρίδα οι γερμανικές εφημερίδες ασκούν έντονη κριτική στον ομοσπονδιακό τεχνικό της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Γιόακιμ Λεβ, για τις επιλογές του, μία εκ των οποίων ήταν να στηρίξει τον τερματοφύλακα Μάνουελ Νόιερ και να τον συμπεριλάβει στην αποστολή ξεκινώντας τον μάλιστα βασικό, αν και προέρχεται από 8μηνη απραξία λόγω του σοβαρού τραυματισμού του.

Παράλληλα, τα έχει ακούσει ιδιαίτερα για τον αποκλεισμό τού 22χρονου μεσοεπιθετικού Λιρόι Σανέ που έκανε εξαιρετική χρονιά με τη Μάντσεστερ Σίτι.

«Aλλαγές»

Πάντως ο έμπειρος τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζονται καν αλλαγές στην ομάδα.

«Το αντίδοτο στην ήττα από το Μεξικό είναι για τη Γερμανία να νικήσει στα δύο επόμενα παιχνίδια της και όχι να αλλάζει παίκτες.

Ναι, πλέον κάθε παιχνίδι θα είναι για μας σαν τελικός, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» τόνισε ο Μάνουελ Νόιερ που ελπίζει, όπως και ο προπονητής του, η Γερμανία να μιμηθεί την Ισπανία του 2010 όπου έχασε στην πρεμιέρα από την Ελβετία και τελικά πήρε τον τίτλο στη Νότια Αφρική.

Μάλιστα, οι Γερμανοί θέλουν να γίνουν η πρώτη ομάδα μετά το μακρινό 1962 και τη Βραζιλία, που θα κατακτήσουν δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο κύπελλο.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την ήττα και τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε. Γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας και για μένα είναι περισσότερο πνευματικό το θέμα για να παίξουμε στο 100% των δυνατοτήτων μας χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουμε παίκτες.

Μιλήσαμε αρκετή ώρα για το τι πρέπει να βελτιώσουμε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το αποτέλεσμα της πρεμιέρας με το Μεξικό αλλά είναι ώρα να δείξουμε τα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας που μας έχουν κάνει τόσο δυνατούς και στο παρελθόν» κατέληξε ο γερμανός κίπερ.