Αν κάτι φάνηκε ξεκάθαρα από τα πρώτα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι η αγωνιστική και κυρίως η ψυχολογική κατάσταση των παικτών που καλούνται να ηγηθούν των ομάδων τους. Tην ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ξεκινήσει η δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, όμως δεν χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης του ποδοσφαίρου για να διαπιστώσει ότι ο Ρονάλντο δεν είναι απλώς φορμαρισμένος, αλλά πήγε στο Μουντιάλ πανέτοιμος από κάθε άποψη. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το ταλέντο του αλλά με τη δουλειά και τον επαγγελματισμό του. Ταλέντο έχει και ο Μέσι, ταλέντο έχει και ο Νεϊμάρ και δεκάδες άλλοι. Η διαφορά είναι αλλού: στην πνευματική απόδοση και στην εδραίωση των πεποιθήσεών του για το ποιος είναι και τι μπορεί να καταφέρει.

Θα μείνω σε μία συγκεκριμένη εικόνα που δείχνει τα πάντα: ο Ρονάλντο στέκεται μπροστά στην μπάλα για να εκτελέσει το φάουλ στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Ισπανία. Μετράει τρία βήματα πίσω και αριστερά όπως κάνει συνήθως και για μερικά δευτερόλεπτα κλείνει τα μάτια.

Ενα από τα πειράματα στα οποία υποβλήθηκε ο Πορτογάλος για τις ανάγκες του εκπληκτικού ντοκιμαντέρ «Ρονάλντο –Δοκιμασία στο όριο», περιελάμβανε και το εξής: ο σταρ της Ρεάλ καλείται να εκτελέσει ένα φάουλ, όμως στιγμές πριν το πόδι του έρθει σε επαφή με την μπάλα τα φώτα σβήνουν. Παρ’ όλα αυτά, η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα, αφού περάσει από το «παραθυράκι» της εστίας.

«Ο Ρονάλντο έχει ήδη φανταστεί την πορεία της μπάλας χρησιμοποιώντας μόνο τις κινήσεις που έχει καταγράψει το υποσυνείδητό του από τις χιλιάδες επαναλήψεις στην προπόνηση» λέει ο δρ Στέφεν Σίμσον, ο οποίος ειδικεύεται στην οπτικοποίηση (visualization) και δουλεύει πάνω στην πνευματική και ψυχολογική προετοιμασία αθλητών, επιχειρηματιών αλλά και του θρύλου του πόκερ Κρις Μούρμαν.

«Το μυαλό του Ρονάλντο επεξεργάζεται κάθε λεπτομέρεια της κίνησης η οποία έχει εντυπωθεί στις υποσυνείδητες «τράπεζες μνήμης» του» λέει ο Σίμσον. Και συνεχίζει: «Εχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες μέσα από χιλιάδες ώρες εξάσκησης μέχρι να «δει» την πραγματική μπάλα να ακολουθεί τις οδηγίες του. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται οπτικοποίηση, και όλοι μπορούμε να την εφαρμόσουμε. Ο Κριστιάνο βέβαια την έχει φτάσει στην κορυφή». Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός πως όταν βλέπουμε τον Ρονάλντο να εκτελεί φάουλ έξω από την περιοχή το θεωρούμε περίπου πέναλτι.

Και φυσικά, δεν είναι τυχαία η συνολική του εικόνα μέσα στο γήπεδο. «Ακόμα και η αλαζονεία που χρεώνεται πολλές φορές από τον Τύπο και τους οπαδούς δεν είναι παρά ένα εσωτερικό συστατικό, απολύτως απαραίτητο σε αθλητές υψηλών επιδόσεων» λέει ο Σίμσον.

Ο Ρονάλντο είναι ένας άνθρωπος με αδυναμίες, ίσως και με κάποια χαρακτηριστικά που θα μπορούν να τον κάνουν αντιπαθή. Αυτό όμως, δεν είναι παρά το τίμημα για το γεγονός ότι μέσα στο γήπεδο και στην προετοιμασία του πριν από αυτό έχει πάρει πολύ συνειδητά την απόφαση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να είναι ο καλύτερος. Ο Μέσι μπορεί να έχει μεγαλύτερο ταλέντο, όμως είναι φανερά πίσω στο πνευματικό κομμάτι της απόδοσης. Ο Νεϊμάρ προτιμά να διαμαρτύρεται στους διαιτητές. Σε αυτό το επίπεδο, πολύ μικρά πράγματα κάνουν τη μεγάλη διαφορά.