Τις πύλες του άνοιξε στο Κάιρο το πρώτο Αραβο-Κινεζικό Φόρουμ Λογοτεχνίας, με τίτλο «Λογοτεχνική Καινοτομία στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού» που έχει στόχο την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών. Η διοργάνωση περιλαμβάνει τρία βασικά θέματα: Κληρονομιά και Λογοτεχνική Καινοτομία, Λογοτεχνία στην Σύγχρονη ζωή και Μεταφραστικό Κίνημα για Λογοτεχνικά Έργα.

«Το φόρουμ αντικατοπτρίζει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κίνα στον διάλογό της με άλλους πολιτισμούς, ειδικότερα τους αραβικούς», δήλωσε ο Σάγιεντ αλ-Μάσρι, γενικός γραμματέας του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου για τον Πολιτισμό.

Στο φόρουμ συμμετέχουν πάνω από 50 συγγραφείς και λογοτέχνες από την Κίνα, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, το Σουδάν, την Τυνησία, την Υεμένη, την Ιορδανία και άλλες χώρες.

Η πρωτοβουλία, την οποία πρότεινε η Κίνα το 2013, στοχεύει στην οικοδόμηση ενός δικτύου εμπορίου και υποδομών που θα συνδέει την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη, κατά μήκος των αρχαίων εμπορικών οδών του Μεταξιού.

Ο αλ Μάσρι προέτρεψε τους Άραβες να διαβάσουν περισσότερα για τον κινεζικό πολιτισμό ώστε να μειωθεί το χάσμα στην κατανόηση της κινεζικής λογοτεχνίας, χαιρετίζοντας τα πολιτιστικά γεγονότα ως μια τεράστια προώθηση για το μεταφραστικό κίνημα.