Κινήσεις πανικού καταγράφονται στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ μπροστά στο σκηνικό διάλυσης που παρουσιάζει το κόμμα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Πάνος Καμμένος συγκάλεσε εκτάκτως χθες την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει και να συσπειρώσει τους βουλευτές του, αλλά και τα κομματικά στελέχη που βλέπουν τις οργανώσει ανά τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα να φυλλορροούν.

ΤΟ ΝΕΟ «ΕΦΕΥΡΗΜΑ». Η κομματική ηγεσία, ωστόσο, φαίνεται να βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση σχετικά με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, καθώς από τη μια πλευρά ο Πάνος Καμμένος δηλώνει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία «εάν και εφόσον έρθει στη Βουλή» και από την άλλη διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση. Μάλιστα, το νέο «εφεύρημα» Καμμένου στην προσπάθειά του να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση, πρωτίστως τη ΝΔ, είναι πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό για να ζητηθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν πια λέξεις για να περιγράψει κανείς τον κ. Καμμένο. Η πρότασή του πως η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από 180 βουλευτές, αλλά ότι εκείνος θα την καταψηφίσει, θα μείνει στην ιστορία ως η επιτομή του πολιτικού αυτοεξευτελισμού», έσπευσε άμεσα χθες να σχολιάσει η ΝΔ.

ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ. Στην πολιτική τρικυμία που προκαλεί το Σκοπιανό για τους ΑΝΕΛ και τη συγκυβέρνηση ο Καμμένος βλέπει ως σανίδα σωτηρίας τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιβανόφ και μια κατάρρευση της συμφωνίας από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο σκοπιανό δημοψήφισμα. «Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η συμφωνία δεν θα έρθει ποτέ στη Βουλή», επέμεινε και χθες αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστήριξε πως η συμφωνία που υπέγραψαν πανηγυρικά Τσίπρας και Ζάεφ στις Πρέσπες αποτελεί ένα «σχέδιο συμφωνίας χωρίς καμία νομική ισχύ». Ταυτόχρονα έσπευσε να προκαταλάβει τις σημερινές αποφάσεις του Eurogroup, λέγοντας πως από τις αποφάσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή θα αντιληφθούν οι πολίτες για ποιο λόγο όφειλε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σχετικά με την οργή που εισπράττουν τα στελέχη των ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα, υποστήριξε πως πίσω από τους προπηλακισμούς κρύβεται η ΝΔ και ότι βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ «έχουν δεχθεί απειλές προκειμένου να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κόμμα».