Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη των δύο στρατιωτικών που συμπληρώνουν σήμερα 113 μέρες κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μετά και τη νέα απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισής τους, με δεμένα χέρια η Αθήνα αναμένει μήπως η Αγκυρα αλλάξει στάση μετά τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Κρίσιμο χαρακτήρισε το ορόσημο των τουρκικών εκλογών και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης, επικρίνοντας εκ νέου την Τουρκία για την παρατεινόμενη κράτηση των στρατιωτικών χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. «Η τουρκική συμπεριφορά συνιστά βαρβαρότητα. Δεν αφορά μόνο τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, αλλά και άλλους ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο, όπως ο αμερικανός πάστορας που κρατείται στην Τουρκία και δεν απελευθερώνεται, παρά τις πιέσεις που ασκούνται» ανέφερε (Στο Κόκκινο). Εκτίμησε δε πως η κράτησή τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρόσχημα για να «ενταχθεί στη ρητορική και την πρακτική της έντασης που προωθεί η Αγκυρα ενόψει και των εκλογών».

Ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε και στις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «πιέζουμε συνεχώς από κάθε κατεύθυνση και προς κάθε κατεύθυνση στο εσωτερικό της Τουρκίας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δύο στρατιωτικοί μας». Υπενθυμίζεται πως έχει προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι δύο στρατιωτικοί να μετατεθούν στην Τουρκία (ενδεχομένως στη διπλωματική αποστολή της Αγκυρας). Ετσι, η τουρκική Δικαιοσύνη δεν θα μπορεί να επικαλεστεί ότι οι δύο Ελληνες δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και γι’ αυτό δεν μπορούν να αποφυλακιστούν με όρους.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη κατά σειρά απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης, το τουρκικό δικαστήριο αυτή τη φορά έκανε λόγο για ενδεχόμενο δόλο των δύο Ελλήνων, ενώ οι τούρκοι εισαγγελείς υποστήριξαν εκ νέου ότι πραγματογνώμονες εξακολουθούν να ελέγχουν τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτικών. Τα παραπάνω δύο στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθυστερήσει όσο μπορεί περισσότερο τη νομική διαδικασία, καθώς ένας απλός έλεγχος σε κινητά διαρκεί από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες και όχι τρεις μήνες. Οι δύο στρατιωτικοί έχουν δικαίωμα για νέο αίτημα αποφυλάκισης σε έναν μήνα.