Στη σκιά της κυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Ο Κόντε ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει αντιμετώπιση του θέματος, είπε στις κοινές δηλώσεις του με τη Μέρκελ, «τα ιταλικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα». Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αναθεωρηθεί η οδηγία του Δουβλίνου, βάσει της οποίας αίτηση ασύλου πρέπει να υποβάλλεται μόνο στη χώρα εισόδου στην ΕΕ. Βάσει αυτής της ρύθμισης γίνεται και η επαναπροώθηση των προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ.

Η Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα υποστηριχθεί η Ιταλία στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού και διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη προς την Ιταλία. Βερολίνο και Ρώμη συμφωνούν ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να ενισχυθεί η Frontex, είπε η Μέρκελ. Στόχος της γερμανίδας καγκελαρίου είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών με ευρωπαϊκά κράτη για την επαναπροώθηση προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου σε αυτά. Πρόκειται για τις χώρες εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ, Ελλάδα, Ιταλία όπως και Αυστρία μέσω της οποίας φτάνουν οι πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα. Η Κομισιόν ενισχύει την προσπάθεια σύναψης τέτοιων διμερών συμφωνιών.

Στήριξη στο Προσφυγικό περιμένει η Μέρκελ και από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο παράλληλα με την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γερμανίας – Γαλλίας στο Βερολίνο. Στη συνάντηση αναμένεται να καθοριστεί και το πακέτο των κοινών προτάσεων Γαλλίας – Γερμανίας για τις μεταρρυθμίσεις ΕΕ και ευρωζώνης που θα αποφασιστούν στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανήγγειλαν απογραφή όλων των Ρομά

Απογραφή της κοινότητας των Ρομά σκοπεύει να πραγματοποιήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση, με απώτερο στόχο να απελάσει όσους διαμένουν στη χώρα παράνομα. «Δυστυχώς θα πρέπει να κρατήσουμε τους Ρομά της Ιταλίας επειδή δεν μπορούμε να τους διώξουμε» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στον τηλεοπτικό σταθμό Telelombardia. Οι δηλώσεις αυτές ισοδυναμούν με εθνοκάθαρση, σχολίασε το Δημοκρατικό Κόμμα.