Ανευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της Ανγκελα Μέρκελ και της κυβέρνησής της εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας στο Τwitter ότι «οι Γερμανοί στρέφονται εναντίον της ηγεσίας της χώρας τους, καθώς η μετανάστευση κλονίζει τον ήδη αδύναμο συνασπισμό του Βερολίνου». Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ ο Τραμπ είχε αποκαλέσει την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα στους σύρους πρόσφυγες το καλοκαίρι του 2015 «παράλογη». Στο μήνυμά του ο Τραμπ, που τόσο έχει επιτεθεί στα fake news, χρησιμοποίησε εκείνος ψευδή στοιχεία, γράφοντας πως «το έγκλημα είναι σε μεγάλη άνοδο», παρ’ ότι μόλις τον Μάιο ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας είχε ανακοινώσει ότι τα στοιχεία για την εγκληματικότητα δείχνουν πως βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

«Το μεγάλο λάθος που έχει συμβεί στην Ευρώπη είναι ότι επετράπη η είσοδος σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν αλλάξει την κουλτούρα της τόσο βίαια και έντονα. Δεν θέλουμε να πάθουμε αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη με τη μετανάστευση» κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δέχεται έντονα πυρά στη χώρα του για το γεγονός ότι χωρίζονται παιδιά από τους γονείς τους που μπαίνουν χωρίς χαρτιά από τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποίησε πριν από λίγες μέρες ότι η νέα της πολιτική της «μηδενικής ανοχής» στα νότια σύνορα είχε ως αποτέλεσμα από τα μέσα Απριλίου 2.000 παιδιά να χωριστούν από τους γονείς τους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ.

Κριτική για το θέμα αυτό ασκείται στον Τραμπ από όλες τις πλευρές: τόσο από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς νομοθέτες όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Μόλις χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του τον επικρίνει αναφέροντας ότι «τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών δεν πρέπει να χωρίζονται από τους γονείς τους, κάτι που τους προκαλεί τραύματα για όλη τους τη ζωή. Η ενότητα των οικογενειών πρέπει να διατηρείται». Ο πρόεδρος Τραμπ, παρότι χθες παραδέχθηκε ότι ο χωρισμός των παιδιών από τους γονείς στα σύνορα «είναι τρομερός και σκληρός», επέμεινε στην άποψή του διακηρύσσοντας ότι δεν θα μετατρέψει τις ΗΠΑ «σε προσφυγικό καταυλισμό».

Ομως και δύο πρώτες κυρίες, η νυν και μια πρώην, πήραν θέση χθες για το μέγα ζήτημα των παιδιών των μεταναστών που έχουν αποκοπεί από τους γονείς τους και κρατούνται σε προσωρινά κέντρα. Η Μελάνια Τραμπ σε μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις της ανέφερε μέσω της εκπροσώπου της ότι «απεχθάνεται να βλέπει παιδιά να χωρίζονται από τις οικογένειές τους». Η διευθύντρια επικοινωνίας της Μελάνια, Στέφανι Γκρίσαμ, πρόσθεσε ότι «η κυρία Τραμπ ελπίζει πως τα δύο στρατόπεδα στο Κογκρέσο θα μπορέσουν τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να υπάρξει μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση για το Μεταναστευτικό». Και κατέληξε «ότι η χώρα πρέπει να σέβεται τον νόμο, όμως πρέπει να κυβερνάται με την καρδιά».

Λίγες ώρες μετά τα σχόλια της Μελάνια Τραμπ, μια πρώην πρώτη κυρία Ρεπουμπλικανού προέδρου επέκρινε την πολιτική αυτή. Σε άρθρο της στην εφημερίδα «Washington Post» η Λόρα Μπους συνέκρινε τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς σήμερα στα αμερικανικά σύνορα με την κράτηση των Ιαπωνο-Αμερικανών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έθεσε ερωτήματα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από την τακτική αυτή. «Ζω σε μια πολιτεία που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας» έγραψε η 71χρονη Λόρα, σύζυγος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους. «Εκτιμώ την ανάγκη να προστατεύονται τα διεθνή μας σύνορα, όμως αυτή η πολιτική μηδενικής ανοχής είναι βάναυση. Είναι ανήθικη. Και μου σπαράζει την καρδιά. Χρειάζεται μια πιο ήπια πολιτική, πιο συμπονετική και πιο ηθική».