Οταν η Μέρκελ αποφασίζει να φιλοσοφήσει, τα πράγματα είναι μάλλον πολύ σοβαρά. Και τα πράγματα είναι σοβαρά για τη νέα κυβέρνησή της που δεν συμπλήρωσε ακόμα 10 ημέρες στην εξουσία και βρίσκεται σε κρίση με αιχμή το Προσφυγικό. «Η πολιτική είναι πάντα συνδεδεμένη με το θυμικό. Γι’ αυτό υπάρχει η θυμική αντιμετώπιση των πραγμάτων είτε η πραγματιστική διαχείρηση του θυμικού», είπε η Μέρκελ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός της CDU. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ίδια ελέγχει πολιτικά το θυμικό της σε αντίθεση με τον υπαίτιο της κυβερνητικής κρίσης Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο του αδελφού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης – CSU.

Ο Ζεεχόφερ ανήγγειλε χθες ότι από την 1η Ιουλίου η Γερμανία θα εφαρμόσει μονομερώς την επαναπροώθηση ήδη από τα γερμανικά σύνορα προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες. Είναι σταθερά αποφασισμένος να εκδώσει την υπουργική απόφαση εάν η Μέρκελ δεν συμφωνήσει «αντίστοιχης αποτελεσματικότητας λύσεις» στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Ξεκινάει ήδη τις προετοιμασίες εφαρμογής του μέτρου. Δεδομένου ότι η Γερμανία συνορεύει μόνο με κράτη-μέλη της ΕΕ και της Σένγκεν, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου πλήττει πρωτίστως τις χώρες εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ, Ελλάδα και Ιταλία, καθώς και την Αυστρία μέσω της οποίας περνούν στη Γερμανία.

Πρόκειται για πρωτοφανές τελεσίγραφο. Ο υπουργός Εσωτερικών δίνει διορία στην καγκελάριο για να εκβιάσει τη στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό. Η ουσία της αντιπαράθεσης δεν είναι η πολιτική για το Προσφυγικό, αλλά μια κυνική μάχη εξουσίας με πρωταγωνιστή τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, σχολίασε η εφημερίδα του Μονάχου «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Ο Ζεεχόφερ ήταν ο σφοδρότερος αντίπαλος της πολιτικής της Μέρκελ στο Μεταναστευτικό, τώρα ωθείται στη σύγκρουση με τη Μέρκελ και από τον διάδοχό του, βαυαρό πρωθυπουργό, Μάρκους Ζέντερ. Αυτός έχει τη δική του ατζέντα, τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Βαυαρία και παίζει το χαρτί του Προσφυγικού για να ανακόψει τις διαρροές στο ακροδεξιό ΑfD, καθώς η αυτοδυναμία που έχει σήμερα το CSU στη Βαυαρία δείχνει ήδη χαμένη. Ο Ζέντερ, με τον Αλεξάντερ Ντόπριντ, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CSU στην Μπούντεσταγκ, αποτελούν το ηγετικό δίδυμο της νέας γενιάς της γερμανικής Δεξιάς που δίνει την ιδεολογική μάχη της «συντηρητικής επανάστασης» στη Γερμανία. Είναι η γερμανική εκδοχή του Βίκτορ Ορμπαν, τον οποίο αντιγράφουν με την προώθηση εθνικής λύσης στο Προσφυγικό και τη στεγανοποίηση των γερμανικών συνόρων. Αυτό θα σήμαινε και το τέλος της Σένγκεν. «Δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός για την επαναπροώθηση προσφύγων από την 1η Ιουλίου», διευκρίνισε χθες η Μέρκελ. Την 1η Ιουλίου θα ενημερώσει την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος – CDU για την εξέλιξη των ευρωπαϊκών προσπαθειών ενώ απείλησε έμμεσα με απόλυση του υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ. Η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες προειδοποίησε από την πλευρά της ότι δεν θα αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία των δύο χριστιανικών κομμάτων. Εξωση του Ζεεχόφερ θα ισοδυναμούσε με έξοδο και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης – CSU από τον συνασπισμό. Οι Πράσινοι διευκρίνισαν χθες ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι χωρίς τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας δεν έχουν πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.

Στόχος της Μέρκελ λοιπόν παραμένει η «ευρωπαϊκή λύση». Η καγκελάριος πάντως θα συζητήσει με άλλους εταίρους για διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης προσφύγων.