Στις πτυχές, τα ερωτηματικά, αλλά και τις επικρίσεις που δέχεται η συμφωνία για το ονοματολογικό με τη πΓΔΜ, αναφέρθηκε με δηλώσεις του την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα, κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα».

Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι «η πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι λύσαμε ένα πρόβλημα με τα Σκόπια», μολονότι μία μερίδα του κόσμου «έχει μπερδευτεί» ως προς «την Ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, με τη γεωγραφία της Μακεδονίας», τόνισε ότι «για πρώτη φορά συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων διαχωρίζει οριστικά και αμετάκλητα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η συμφωνία θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Παράλληλα, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόνισε ότι τον «μεγάλο κίνδυνο και το ρίσκο το παίρνουν τα Σκόπια διότι μας εμπιστεύονται», αποσαφήνισε ότι η πορεία των Σκοπιανών θα ανακοπεί αν δεν εκπληρώσουν αυτοί τις προϋποθέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν η συνταγματική αναθεώρηση δεν περάσει τελειώνει η ιστορία». Το ίδιο ανέφερε και ως προς τη σχετική επιστολή της Ελλάδας για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: ότι βασική προϋπόθεση είναι η ικανοποίηση των συμφωνηθέντων.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τα δικά μας και τα δικά τους συμφέροντα», επισήμανε ότι στην Ελλάδα «έχουμε υποτιμήσει ότι αυτή η χώρα αλλάζει το όνομά της», με τις δυσκολίες που αυτό εμπεριέχει και στα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος, απαντώντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος- δεν αλλάζουμε όνομα και Σύνταγμα της χώρας μας- για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Απαντώντας σχετικά, υπογράμμισε επίσης ότι εμείς στη διαπραγμάτευση «θέλαμε να πάρουμε ένα όνομα και erga omnes πραγματικό για όλες τις χρήσεις» που θα οδηγήσει σε συνταγματική αλλαγή και θα κόβει ριζικά και δεσμευτικά τον αλυτρωτισμό στην πΓΔΜ.

Σχετικά με τα αγάλματα, αποκάλυψε ότι ορισμένα από αυτά οι Σκοπιανοί θα τα κατεβάσουν, άλλα θα μας τα χαρίσουν και στα εναπομείναντα θα βάλουν ειδικά ταμπελάκια με αναφορά στην ελληνική ιστορία.

«Έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας – που την υπερασπιστήκαμε, την αποδέχτηκαν και τελείωσε αυτός ο αλυτρωτισμός- με τη γεωγραφία» είπε ο κ. Κοτζιάς, ανατρέχοντας στη συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, βάσει της οποίας έγινε η διαίρεση σε τέσσερις χώρες με το μεγαλύτερο κομμάτι -«που συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό, εκτός από το Μοναστήρι, με την αρχαία Μακεδονία»- στην Ελλάδα.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ερώτημα: «Εμείς τη συνθήκη του Βουκουρεστίου τη δεχόμαστε ή όχι; Διότι ή θα είμαστε με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες- άρα έχει άδικο Εντογάν- ή έχουμε άλλη υπόθεση». Και συμπλήρωσε: «Το δικό μας όπλο είναι το διεθνές δίκαιο. Τώρα να μη ξεκινήσουμε εμείς εξαιτίας της Βόρειας Μακεδονίας να αμφισβητούμε ότι είμαστε μια χώρα που αποδέχεται το διεθνές δίκαιο. Όποιος αμφισβητεί τα αποτελέσματα του 1913, αμφισβητεί την ίδια τη δημιουργία της ελληνικής Μακεδονίας. Είμαστε με τον διεθνή νόμο ή δεν είμαστε;» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε ότι «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια και ερωτήματα», αλλά επισήμανε ότι «η λύση που φέραμε είναι η καλύτερη», καθώς οι Σκοπιανοί «με τη συμφωνία ομολογούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό», σημειώνοντας ότι «αυτή την κατάκτηση, το ελάχιστο που θα περίμενα, είναι ότι θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν».

«Κάναμε διεθνή συμφωνία που παίρνει υπόψη της τα δικά μας, αλλά και τα δικά τους συμφέροντα για να ζήσουμε ειρηνικά μαζί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Αποκάλυψε δε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι «στην αρχή ήταν μπροστά αυτοί που είχαν αμφιβολίες και τώρα προηγούνται με μικρή διαφορά αυτοί που συμφωνούν μαζί μας με ποσοστό 47-44%».

Απαντώντας σε όσους αμφισβητούν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι οι κυβερνήσεις αποφασίζουν θέτοντας το ερώτημα: «Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα που εκλέγει μία κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ή δεν είναι και η κυβέρνηση της δε δικαιούται να έχει γνώμη για την εξωτερική της πολιτική;».

Στη συνέχεια ο υπουργός εξωτερικών προέταξε τη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς, όπως είπε, «η αστάθεια του μικρού αυτού κράτος των Σκοπίων θα έρθει πάνω μας και επιπλέον αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας θα βρεθούμε περικυκλωμένοι από τρίτες δυνάμεις που ως δαγκάνα από ανατολή και βορρά θα μας σφίγγουν».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι όποιος έχει μακροπρόθεσμη αντίληψη «αντιλαμβάνεται ότι η χώρα χρειάζεται φίλους στην περιοχή, φίλους οι οποίοι θα εξαρτώνται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από εμάς και οι οποίοι δεν θα δίνουν πατήματα για να εκδηλώσουν την επιθετικότητα τρίτες δυνάμεις», αναφέροντας τη διείσδυση της Τουρκίας στη γειτονική μας χώρα. «Σε όποιον αρέσει να μου το πει. Εμένα δε μου αρέσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.