Aπό τις φτωχογειτονιές του Κορυδαλλού, όπου γεννήθηκε μέχρι την πόλη των Μορμόνων ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος, αλλά ο Φώτης Κατσικάρης θα τον διανύσει, ακόμη κι αν νιώσει τις σόλες των παπουτσιών του να λιώνουν!

Ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ, του Αρη και της Εθνικής γράφει ιστορία ως ο πρώτος έλληνας και μόλις ο πέμπτος ευρωπαίος προπονητής ο οποίος ανήκει στο τεχνικό επιτελείο μιας ομάδας του ΝΒΑ.

Ο 51χρονος Κατσικάρης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στη Γιούτα και υπέγραψε συμβόλαιο τριών ετών με τους Τζαζ ως συνεργάτης τού (ασίσταντ του Μεσίνα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη σεζόν 2012-13) Κουίν Σνάιντερ μαζί με τον Αλεξ Τζένσεν, τον Τζόνι Μπράιαντ, τον Ζακ Γκάθρι, τον Μάικ Γουέλς και τον Αντόνιο Λανγκ.

Στα χνάρια του Κόκοσκοφ.

Θα βαδίσει στα χνάρια του Ιγκόρ Κόκοσκοφ (Κλίπερς, Πίστονς, Σανς, Καβαλίερς, Μάτζικ, Τζαζ) που… παραβίασε το άβατον το 2000 ως ασίσταντ κόουτς και θα γράψει ιστορία στη νέα σεζόν ως ο πρώτος γέννημα-θρέμμα ευρωπαίος head coach στα χρονικά του ΝΒΑ. Πριν από τον σέρβο προπονητή, ο οποίος οδήγησε την Εθνική Σλοβενίας στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο περσινό Ευρωμπάσκετ, οι προβολείς είχαν πέσει στον γεννημένο στη Βοστώνη Αμερικανοϊσραηλινό Ντέιβιντ Μπλατ ο οποίος κάθισε στον πάγκο των Καβαλίερς από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2016.

Στα χνάρια του Κόκοσκοφ βάδισαν ο Ιταλός Ετορε Μεσίνα (Λος Αντζελες Λέικερς, Σαν Αντόνιο Σπερς), ο Κροάτης Νέβεν Σπάχια (Ατλάντα Χοκς), ο Ντάρκο Ραγιάκοβιτς (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ) και πλέον ο Φώτης Κατσικάρης.

Το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας των ευρωπαίων προπονητών στο άλλοτε γκέτο του ΝΒΑ θα μπορούσε να το είχε γράψει ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο οποίος το 2002 βρέθηκε μια ανάσα από το αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Ντένβερ Νάγκετς, αλλά… βαρέθηκε να περιμένει την απάντηση του Κίκι Βαντεγουέι και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Εκτός από την ΑΕΚ (πρώτα ως ασίσταντ του Καλαφατάκη, του Πολίτη, του Ιβκοβιτς και του Σάκοτα και εν συνεχεία ως πρώτος προπονητής), τον Αρη και την Εθνική Ελλάδος, ο Κατσικάρης έχει καθίσει επίσης στους πάγκους της Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης, της Βαλένθια, της Μπιλμπάο, της Μούρθια, της Λοκομοτίβ Κουμπάν, της Χάποελ Ιερουσαλήμ και της Τενερίφης.

Οι Μορμόνοι υπήρξαν φιναλίστ του ΝΒΑ το 1997 και το 1998, όταν ηττήθηκαν από τους Σικάγο Μπουλς, ενώ φέτος, με πρωταγωνιστές τους Ντόνοβαν Μίτσελ, Ρούντι Γκομπέρ, Ρίκι Ρούμπιο, Τζόε Ινγλς, Ντέρικ Φέιβορς, τερμάτισαν στην πέμπτη θέση της Δύσης με ρεκόρ 48-34. Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, παρά το μειονέκτημα έδρας, έριξαν στο κανναβάτσο τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ με 4-2, ενώ στους ημιτελικούς αποκλείσθηκαν με 4-1 από τους Χιούστον Ρόκετς.