Σχεδόν 2.000 παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ σε διάστημα έξι εβδομάδων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Οι γονείς τους συνελήφθησαν την περίοδο από 19 Απριλίου έως 31 Μαΐου διότι είχαν διασχίσει την αμερικανική μεθόριο χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ηλικίες των παιδιών. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Τραμπ επιδεικνύει «μηδενική ανοχή» προς τους παράτυπους μετανάστες, σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Βάσει του αμερικανικού νόμου, απαγορεύεται η κράτηση παιδιών με τους γονείς τους που κατηγορούνται για έγκλημα. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι αρμόδιοι τράβηξαν με τη βία ένα μωρό από την αγκαλιά της μητέρας του που το θήλαζε. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ανακοίνωσε τη δράση αυτή στις αρχές Απριλίου και έκτοτε 1.995 ανήλικοι απομακρύνθηκαν από 1.940 ενήλικους που συνελήφθησαν αφότου διέσχισαν τα σύνορα με τις ΗΠΑ χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και παραμένουν υπό κράτηση από τη μεθοριακή αστυνομία εν αναμονή της άσκησης διώξεων εις βάρος τους. Από εκείνη τη στιγμή συνεχώς δημοσιοποιούνται ιστορίες και φωτογραφίες μικρών παιδιών που κλαίνε καθώς οι αστυνομικοί τα αποσπούν με τη βία από την αγκαλιά των φοβισμένων γονιών τους, με τη μεθοριακή αστυνομία να δέχεται επικρίσεις από εκκλησίες, πολιτικούς και οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σύντομα και στο Κογκρέσο.

Σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων επετράπη περιορισμένη πρόσβαση πριν από λίγες ημέρες σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου διαμένουν κάποια από τα παιδιά που αποχωρίστηκαν από τους γονείς τους ή πέρασαν μόνα τους τα σύνορα. Μια δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι γραμμένη στον τοίχο του κέντρου Casa Padre στο Μπράουνσβιλ του Τέξας. Στα αγγλικά και στα ισπανικά γράφει: «Είμαστε και πάντα θα είμαστε κράτος μεταναστών». Περισσότερα από 1.500 παιδιά στις εγκαταστάσεις, ένα πρώην πολυκατάστημα Wallmart, ίσως συμφωνούν περισσότερο με μια άλλη δήλωση του Ομπάμα που δεν βρίσκεται στον τοίχο: «Το μεταναστευτικό μας σύστημα είναι διαλυμένο –και όλοι το γνωρίζουν». «Εκείνοι που μας επικρίνουν θέλουν να αγνοήσουμε τον νόμο και να επιτρέψουμε σε άτομα με οικογένειες να μπουν παράνομα στη χώρα» λέει εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. «Εμείς δεν εξαιρούμε κανέναν». Οταν τα παιδιά χωριστούν από τους γονείς τους, θεωρούνται ασυνόδευτοι ανήλικοι και ανήκουν στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τα παιδιά διαμένουν σε κρατικές εγκαταστάσεις ή δίνονται σε οικογένειες προσωρινά. Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και από γιατρούς αλλά και από τον ΟΗΕ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, θέλοντας να απαντήσει κυρίως στις επικρίσεις θρησκευτικών ηγετών μέσα στις ΗΠΑ, επικαλέστηκε ένα απόσπασμα από τη Βίβλο για το ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται πάντα.

Ομως ο παρατεταμένος χωρισμός και η κράτηση δημιουργούν ψυχολογικά τραύματα στα παιδιά που ήδη προσπαθούν να φύγουν μαζί με τις οικογένειές τους από εφιαλτικές καταστάσεις στις πατρίδες τους, παρατηρεί ο Λουίς Ζάγιας, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Στα παιδιά δημιουργούνται ψυχολογικά τραύματα που μπορεί να μη γιατρευτούν σε όλη τους τη ζωή» προσθέτει. «Το τόσο έντονο άγχος επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, την κοινωνική ανάπτυξη και τη διανοητική τους ικανότητα. Πρόκειται για μια απάνθρωπη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».